Čije i kome smetaju plate u Komunalnom

Događaji oko suđenja rukovodećim ljudima JKP „Komunalne uslugeˮ iz Aleksinca Budimiru Markoviću, direktoru i rukovodiocu finansijskog sektora Dragoslavi Živadinović, koje je juče počelo u Višem sudu u Nišu, izazvalo je veliku pažnju aleksinačke javnosti.

Oni se sumnjiče da su nesavesnim radom u službi prilikom obračuna plata zaposlenima oštetili preduzeće za nešto više od 10 miliona dinara. Da li je bilo propusta u radu ili navodnog izigravanja zakona konačnu reč daće nadležni sudski organi. Ono što više intrigira grad na Moravici je da li u ovom slučaju ima i političke pozadine, odnosno, kako neki mediji prenose, da li postoje nesuglasice između lokalne samouprave i ovog javnog preduzeća.

Jučerašnje suđenje je pratilo i oko 40 radnika „Komunalnihusluga” koji su došli u radnim uniformama u želji da podrže rukovodioce smatrajući da bi, eventualno, ako oni budu osuđeni, to značilo i propast za samo preduzeće.

visi_sud_nis
Viši sud u Nišu

Direktor Marković, kako prenose mediji, je pred sudom negirao krivicu, istakavši svoje zasluge za uspešno poslovanje preduzeća uz napomenu da kada je došao na čelo „Komunalnih usluga” da su one bile gubitaš. Isti izvor kaže da je Marković istakao da su zarade isplaćivane u skladu sa programom poslovanja koji je usvajao nadzorni odbor, dve opštinske komisije, Opštinsko veće i na kraju Skupština opštine Aleksinac. On je naveo da nije oštetio firmu i da, ako je neko oštećen, onda su to radnici, jer su im nakon nalaza budžetske inspekcije smanjene zarade.

Nešto drugačijeg mišljenja je Državna revizorska institucija koja jeu svom izveštaju, objavljenom na zvaničnom sajtu, sugerisala da je preduzeće aneksom kolektivnog ugovora oktobra 2016. godine uvelo stimulaciju kao novi element u osnovnu zaradu.

„Uvođenjem novog elemenata u strukturi osnovne zarade i isplatom stimulacije svim zaposlenim, do kraja 2016. godine, Preduzeće je povećalo zarade zaposlenih u ukupnom iznosu od dva miliona i 126 hiljada dinara zbog čega je postupilo suprotno članu 4. Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno, drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstavaˮ – stoji, pored ostalog, u pomenutom izveštaju.

Odgovor na pitanje da li se pomenuta povećanja odnose samo na zaposlene čija je osnovica ispod zagarantovane zarade ili na sve radnike, pa i one koji imaju natprosečnu zaradu, nismo mogli da saznamo, jer nas je u telefonskom razgovoru direktor Marković ljubazno obavestio da je danas prezauzet i napomenuo da se čujemo sutra.

S druge strane, za sada nema nikakvih jasnih naznaka da se u ovom slučaju radi o političkim neslaganjima vodećih ljudi u opštini Aleksinac, pa je isticanje uloge opštinske budžetske inspekcije u svim tim događajima za sada samo u domenu nagađanja. Oni koji tvrde da je stvar čisto ekonomske i zakonske prirode napominju da se godinama, iako „Komunalneuslugeˮ nisu direktni korisnik budžeta, ovo preduzeće pomaže iz Fonda za zaštitu životne sredine kupovinom posuda za odlaganje smeća, a i dobija za poverene poslove značajna sredstva.

Zagovornici teorije da se radi o političkom odmeravanju snaga pak smatraju da su navodne razlike u zaradama u navedenom periodu dovele do netrpeljivosti i pokretanja određenih aktivnosti koje bi navodno trebale da obuzdaju pojedince.

Dobri poznavaoci prilika ističu da je bilo perioda kada su primanja rukovodstva u nekim javnim preduzećima bila veća od plata čelnika u lokalnoj samoupravi, što opet pojedinci nisu gledali sa simpatijama. Bilo kako bilo, ova pravna zavrzlama biće razrešena predsudom. A ono na šta javnost možda nikada neće dobiti odgovor, to je na pitanje ko se iskreno bori za prava radnika a ko se, koristeći njihove interese, bori i za sopstvene.

O ovim događajima razgovarali smo i sa predsednikom opštine Nenadom Stankovićem i o sadržaju tog razgovora uskoro će biti objavljen napis na našem sajtu, a mišljenje o svemu očekujemo da nam sutra da i prvi čovek JKP „Komunalneuslugeˮ Budimir Marković koji je danas bio prezauzet poslovima.

Jedan komentar

  1. U cemu li se ogleda uspesnost poslovanja komunalnog preduzeca, cija je delatnost ciscenje i odvoz smeca, u najrpljavijem gradu u Srbiji a i na svetu?
    NAJPRLJAVIJI GRAD I OPSTINA U SRBIJI DEFINITIVNO ALEKSINAC

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 1 =