Чије и коме сметају плате у Комуналном

Догађаји око суђења руководећим људима ЈКП „Комуналне услугеˮ из Алексинца Будимиру Марковићу, директору и руководиоцу финансијског сектора Драгослави Живадиновић, које је јуче почело у Вишем суду у Нишу, изазвало је велику пажњу алексиначке јавности.

Они се сумњиче да су несавесним радом у служби приликом обрачуна плата запосленима оштетили предузеће за нешто више од 10 милиона динара. Да ли је било пропуста у раду или наводног изигравања закона коначну реч даће надлежни судски органи. Оно што више интригира град на Моравици је да ли у овом случају има и политичке позадине, односно, како неки медији преносе, да ли постоје несугласице између локалне самоуправе и овог јавног предузећа.

Јучерашње суђење је пратило и око 40 радника „Kомуналнихуслуга” који су дошли у радним униформама у жељи да подрже руководиоце сматрајући да би, евентуално, ако они буду осуђени, то значило и пропаст за само предузеће.

visi_sud_nis
Виши суд у Нишу

Директор Марковић, како преносе медији, је пред судом негирао кривицу, истакавши своје заслуге за успешно пословање предузећа уз напомену да када је дошао на чело „Kомуналних услуга” да су оне биле губиташ. Исти извор каже да је Марковић истакао да су зараде исплаћиване у складу са програмом пословања који је усвајао надзорни одбор, две општинске комисије, Oпштинско веће и на крају Скупштина општине Алексинац. Он је навео да није оштетио фирму и да, ако је неко оштећен, онда су то радници, јер су им након налаза буџетске инспекције смањене зараде.

Нешто другачијег мишљења је Државна ревизорска институција која jeу свом извештају, објављеном на званичном сајту, сугерисала да је предузеће анексом колективног уговора октобра 2016. године увело стимулацију као нови елемент у основну зараду.

„Увођењем новог елемената у структури основне зараде и исплатом стимулације свим запосленим, до краја 2016. године, Предузеће је повећало зараде запослених у укупном износу од два милиона и 126 хиљада динара због чега је поступило супротно члану 4. Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно, других сталних примања код корисника јавних средставаˮ – стоји, поред осталог, у поменутом извештају.

Одговор на питање да ли се поменута повећања односе само на запослене чија је основица испод загарантоване зараде или на све раднике, па и оне који имају натпросечну зараду, нисмо могли да сазнамо, јер нас је у телефонском разговору директор Марковић љубазно обавестио да је данас презаузет и напоменуо да се чујемо сутра.

С друге стране, за сада нема никаквих јасних назнака да се у овом случају ради о политичким неслагањима водећих људи у општини Алексинац, па је истицање улоге општинске буџетске инспекције у свим тим догађајима за сада само у домену нагађања. Они који тврде да је ствар чисто економске и законске природе напомињу да се годинама, иако „Комуналнеуслугеˮ нису директни корисник буџета, ово предузеће помаже из Фонда за заштиту животне средине куповином посуда за одлагање смећа, а и добија за поверене послове значајна средства.

Заговорници теорије да се ради о политичком одмеравању снага пак сматрају да су наводне разлике у зарадама у наведеном периоду довеле до нетрпељивости и покретања одређених активности које би наводно требале да обуздају појединце.

Добри познаваоци прилика истичу да је било периода када су примања руководства у неким јавним предузећима била већа од плата челника у локалној самоуправи, што опет појединци нису гледали са симпатијама. Било како било, ова правна заврзлама биће разрешена предсудом. А оно на шта јавност можда никада неће добити одговор, то је на питање ко се искрено бори за права радника а ко се, користећи њихове интересе, бори и за сопствене.

О овим догађајима разговарали смо и са председником општине Ненадом Станковићем и о садржају тог разговора ускоро ће бити објављен напис на нашем сајту, а мишљење о свему очекујемо да нам сутра да и први човек ЈКП „Комуналнеуслугеˮ Будимир Марковић који је данас био презаузет пословима.

Један коментар

  1. U cemu li se ogleda uspesnost poslovanja komunalnog preduzeca, cija je delatnost ciscenje i odvoz smeca, u najrpljavijem gradu u Srbiji a i na svetu?
    NAJPRLJAVIJI GRAD I OPSTINA U SRBIJI DEFINITIVNO ALEKSINAC

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − six =