stradanje

Четврт века од великог страдања Алексинца

У петак, 5. априла навршава се 25 година од страдања нашег града у НАТО бомбардовању, па ће тим поводом, у организацији Одбора за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја општине Алексинац, бити обележен Дан сећања на невине жртве Алексинца у НАТО агресији.

Прво ће свештенство храма Св. Николе од 11 сати служити помен, а потом ће бити положени венци цвећа на спомен-обележје. Након полагања цвећа уследиће пригодан културни део програма који припрема Центар за културу и уметност Алексинац.

Иначе, у току НАТО бомбардовања СРЈ, град Алексинац је бомбардован у два наврата. Од последица ових ваздушних напада погинуло је 14 цивила, а преко 50 је повређено. Уништено је више десетина стамбених објеката, здравствене установе и привредни објекти.

Најтеже бомбардовање Алексинца десило се 5. априла 1999. У 21ː35 бомбардован је цивилни део града. Са седам пројектила погођене су две централне градске улице. Погинуло је 11 цивила, а 50 задобило телесне повреде. Уништено је 700 стамбених објеката, а знатно оштећена, поред осталих и зграда Дома здравља и Хитне помоћи. Уништено је 35 породичних кућа и 125 станова, аутобуска станица и привредни објектиː  Конфекција „Морава”, „Бетоњерка” и Угоститељско-туристичко предузеће. Једна од бомби је са лица земље збрисала Улицу Душана Тривунца са шест породичних кућа, а десет је уништено у Улици Вука Караџића.

Представници НАТО-а у Бриселу су светској јавности бомбардовање Алексинца 5. априла 1999. правдали „техничком грешком”, тврдећи да је мета била касарна надомак града.

Насловна фотографија: Алексинац 1999. године (аутор: Хаџи Миодраг Миладиновић).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − four =