Буџет стабилан, ребаланс у сенци политичких препуцавања

Одборници Скупштине општине Алексинац су на данашњем заседању поред осталог разматрали и стање у општинској каси у првих девет месеци ове године. Они су усвојили извештај о оствареним приходима и расходима Буџета општине Алексинац за поменути период у коме стоји да су приходи остварени у висини од преко милијарду и 147 милиона динара или близу 79 одсто од годишњег плана. Такви резултати су наговестили потпуну реализацију Буџета када су у питању планирани приходи на почетку године па је разумљиво што је он до сада претрпео три ребаланса. Порез на зараде у првих девет месеци је био веома значајан облик прихода остварен у износу од око 437 милиона динара или преко 73 одсто укупуно планираних средстава у овој години.

Када је у питању расходовна страна ту се новац нешто спорије трошио из више разлога, исплата појединих субвенција је вршена у последњем кварталу, а поједине инвестиције су у току па није било потребе да оне буду плаћене. До краја септембра расходи из Буџета су били око милијарду и 109 милиона динара или нешто више од 57 одсто на годишњем плану.

На данашњем дневном реду општинског парламента се нашао и трећи овогодишњи Ребаланс буџета општине Алексинац који је иницирао политичку дискусију предлагача председника општине Далибора Радичевића и опозиционог одборника Ивана Димића. Због пристиглих прихода годишњи план, када је у питању општинска каса, увећан је за 4,7 милиона динара па би она до краја године износила са пренетим средствима из ранијег периода нешто више од милијарду и 947 милиона динара. Овим ребалансом значајније су промене када је у питању расходна страна. Због мање цене електричне енергије од планираног, за уличну расвету биће издвојено мање 18 милиона динара, али ће пак субвенције Јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација” овим изменама бити 16 милиона динара ради отплате заосталих и текућих кредитних обавеза које је овај колектив створио приликом реконструкције фабрике воде.

Одборник Димић је за говорницом изнео мишљење да је ребаланс урађен само због једне ствари, да би се опет обезбедила средства за исплату солидарне помоћи, једне врсте социјалне помоћи радницима Управе, вртића, ОТИС-а уз ограду да не зна хоће ли бити још нека установа обухваћена, као и функционери локалне самоуправе. Овај опозициони одборник је напоменуо да овакав вид помоћи требају да приме радници са нижим примањима, али не и функционери. Он је колегама објаснио како се обезбеђују та средства у Буџету. По његовим речима на почетку године се она не предвиде, али се касније ребалансом обезбеде. Као правни основ за исплату користи се потписан колективни уговор од пре неколико година између Општине коју је заступао тадашњи председник Ненад Станковић и представника запослених, који предвиђа исплату солидарне помоћи ако у Буџету буде било новца.

Ова расправа се претворила у политичку у смислу да је одборник Димић оптуживао носиоце локалне власти да нерационално троше новац свих грађана, дајући себи овакав вид помоћи, што по њему није морално иако је сам признао да постоји законска основа. Председник општине Далибор Радичевић је узвратио питање Димићу колика му је била плата док је он био председник општине, казавши да је она била већа него што је садашњем председнику.

Одборници скупштине општине Алексинац су усвојили и предлог измене и допуне Плана генералне регулације Алексинца, Одлуку о изради Плана детаљне регулације, дефинисање регулационе ширине одређених општинских путева, као и одлуку о приступању изради Оперативног плана за одбрану од поплава за воде другог реда у нашој општини за следећу годину. Представници народа су донели неколико решења о разрешењу и именовању чланова школских одбора у више образовних установа, као и о променама у управном одбору „Театра 91”. Нови чланови управног тела ове позоришне куће су Александра Николић из Нозрине и Александра Петровић из Алексинца.

Општински парламент је усвојио измене у Штабу за ванредне ситуације за територију општине Алексинац па су нови чланови Гордана Миловановић, дипломирани инжењер хидрогеологије, начелница Одељења за локални економски развој, пољопривреду и водопривреду, као и Мирослав Поповић, дипломирани грађевински инжењер, начелник Одељења за комуналне и грађевинске послове Општинске управе и Никола Стевановић, инжењер у овом одељењу. У штабу ће бити и Дарко Филиповић, вршилац дужности директора у ЈКП „Водовод и канализација”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 1 =