Брзо реаговање повећава шансу за преживљавањем

У организацији овдашње службе Хитне помоћи и алексиначког Црвеног крста данас је од колектива Основне школе „Љупче Николић” кренуло упознавање са основном обуком кардиопулмоналне  реанимације, односно са поступком оживљавања приликом срчаног застоја.

Из овдашње Хитне помоћи мишљења су да су овакве обуке врло битне, јер грађанство чини спону између живота и смрти, односно од тренутка када дође до срчаног застоја до тренутка када они као хитна помоћ стигну на терен где се тај случај десио.  

− Драго нам је што смо у овој причи тренутно. Требало је то доста раније да се уради, међутим, то није ни на нивоу Србије, али одлучили смо да кренемо на локалном нивоу, са школама, са великим колективима у Алексинцу, да људи знају о чему се ради, да разбијемо неке табуе који су везани за ту тему, да ли чинити или не и да оспособимо раднике у установама да пруже адекватну помоћ до доласка људи којима је то професионално занимање − рекао је др Ненад Марковић, начелник Хитне помоћи у Алексинцу.

Колико су ове обуке значајне и колико је битно одмах реаговати у оваквим случајевима показују чињенице да се седам од десет срчаних застоја деси у условима ван болнице, а да мање од 20 процената људи који се затекну на лицу места умеју да пруже прву помоћ. Такође, првих три до пет минута су најважнији, јер је тада шанса за преживљавање од 45 до 75 процената, а сваки минут без започетих мера оживљавања значи 10 посто мање шанси за преживљавање.

Након данашње обуке, следећа је заказана кроз два дана у Основној школи „Вожд Карађорђе”, а потом ће ово предавање бити одржано и у осталим основним школама на територији општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + 1 =