Brašno sa potočara kao deo turističke ponude Aleksinca

Prvog dana tradicionalne manifestacije „Na Moravi vodenica stara“, koja od 1964. godine održava u vreme petrovdanskog vašara, izabrano je novo rukovodstvo Društva vodeničara „Morava“ iz Aleksinca. Na čelo ovog udruženja došao je Dragoslav Ristić iz Žitkovca, a na godišnjoj skupštini usvojen je i izveštaj o radu i finansijksom poslovanju u minule dve godine. Takođe, novi članovi upravnog i nadzornog odbora danas su preuzeli svoje funkcije.

U razgovoru za Radio Aleksinac novoizabrani predsednik udruženja kaže da će prioritet u narednom periodu biti promovisanje vodenica potočara i brašna koje se na ovaj način proizvodi kao dela turističke ponude ovog kraja. Ristić je pojasnio da je brašno samleveno na vodenici potočari potpuno drugačijeg ukusa od onog koje se u današnje vreme može kupiti na pijacama i u prodavnicama i da zbog toga može postati svojevrsni brend opštine Aleksinac.

Društvo vodeničara “Morava” danas je dobilo novo rukovodstvo

– Biće puno posla u narednom periodu jer smo uradili jedan projekat kojim smo marketinški obradili ovo naše područje, ali sada treba pomoći i malo konkretnije ljudima koji imaju vodenice. To znači da treba pripremiti sve što je potrebno za konkurisanje i izradu projekata kojima bi vodeničari dobili određena sredstva za revitalizaciju svojih vodenica. Međutim, pre toga treba uvesti neki red na terenu – poručuje Dragoslav Ristić.

Na današnjem sastanku bilo je reči i o novim nehibridnim sortama kukuruza za proizvodnju brašna i stočne hrane, koje su počele da se gaje u našoj opštini, a dobijene su ukrštanjem starih i svima dobro poznatih sorti, kao i o boljoj i ekonomičnijoj iskoristivosti vode kako za navodnjavanje, tako i za pokretanje vodeničnog kamenja u cilju očuvanja ovog starog srpskog zanata.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 19 =