Vašar i “Vodenica” od sutra do petka u Aleksincu

Godišnjom skupštinom Udruženja vodeničara „Morava“ sutra počinje tradicionalna manifestacija „Na Moravi vodenica stara“, koja će trajati naredna tri dana. Kako najavljuju organizatori, Opštinska organizacija za turizam i sport, skupština vodeničara, čija je tema „Vodenično brašno, funkcionalna hrana“, počeće u 12 časova u Turističko-informativnom centru u glavnoj ulici.

U sklopu „Vodenice“, na keju pored Moravice, sutra će se održati i takmičenje u pripremanju riblje čorbe. Iz Kluba sportskih ribolovaca „Trnjane“, koje je organizator sutrašnje manifestacije, poručuju da ekipe mogu imati po dva člana, a za sve učesnike obezbeđeni su stolovi, drva, cisterna sa pijaćom vodom, kao i majce. Za tri najbolje ekipe pripremljeni su pehari i medalje, a priznanja će za učešće i trud dobiti i ostali takmičari, kao i najoriginalniji kuvar i ekipa koja ima najuređeniji sto. Takođe, ekipa koja bude imala najviše sreće u žrebanju postaće vlasnik novog kotilića za kuvanje.

Riblja čorba kuvaće se u sredu od 15 časova na keju kod Moravice

Prijava učesnika vrši se preko fejsubk strane Kluba sportskih ribolovaca „Trnjane“, dok se ekipe za učešće mogu prijaviti i sutra sutra do 15 sati na keju kod Moravice. Kvalite ribljih čorbi ocenjivaće tročlani žiri, a posebno će se bodovati kompaktnost ribe, ukus, boja, masnoća, svežina i pikantnost jela. Degustacija skuvanih ribljih čorbi, kao i ostalih specijaliteta od ribe i jela koja se mogu kuvati u kotlićima, zakazana je za 18 časova.

Ćetvrtak je rezervisan za nastupe 13 najboljih folklornih društava sa nedavno završene manifestacije Kulturno stvaralaštvo na selu, a građani će moći da uživaju u igrama iz čitave Srbije, narodnim pesmama, zdravicama i instrumentima koji su u današnje vreme zapostavljeni. Ovaj program će na Stadionu za male sportove „Mladost“ početi u 21 sat.

Pevači amateri će se, kao i svake godine, publici predstaviti u petak takođe od 21 sat, a najbolji će osvojiti i vredne nagrade. Svi zainteresovani će moći da se prijave istog dana do 11 časova, dok će audicija biti održana sat vremena kasnije u Domu omladine. U revijalnom delu programa nastupiće estradni umetnik Miki Gajić, a biće održana i etno modna revija Udruženja građana „Radinost“, koja će biti prodajnog karaktera.

Tradicionalna manifestacija „Na Moravi vodenica stara“ održava se još od davne 1964. godine u vreme trajanja petrovdanskog vašara, od 12. do 14. jula.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + 3 =