Bračne zgode i nezgode na početku sezone

Gradsko pozorište „Teatar 91“ novu sezonu započelo je u utorak premijerom predstave „Zvezdana prašina“, po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Branislava Nedića. Komedija o međuljudskim odnosima, bračnim razmiricama i peripetijama, ali i o nama i našim manama još jednom je pokazala da aleksinačka publika voli dobar teatar. Burnim aplauzom ispraćeni su Zorica Stevanović, Ninuška Milivojević, Srđan Stojadinović, Bojan Cvetković, Boban Todorović i gostujuća glumica iz Kruševačkog pozorišta Jelena Tomić.

predstava5
Zorica Stevanović

Svi glumci složni su u jednom – u današnje vreme, kada je problema preko glave – komedija je lek, ali i utočište. Upravo zato veruju da će ovaj komad imati dug pozorišni život i da će uveseljavati publiku širom Srbije i regiona.

– Od početka smo od ove predstave očekivali da će da zabavi narod. Želeli smo da ih nasmejemo, da im pokažemo da život može da bude i takav i ovakav, da nije sve crno kao što se čini, i da sat vremena smeha može mnogo toga da promeni u čoveku, ili makar da im ulepša dan. Nismo imali prevelike ambicije jer ovo nije neka teška predstava, ali će se lepo igrati i biće prihvaćena, što je nama veoma važno – ističe doajenka aleksinačke glumačke scene Zorica Stevanović.

Njena mlađa koleginica Ninuška Milivojević dodaje da joj je uvek zadovoljstvo kada radi sa rediteljem kakav je Branislav Nedić. Uloga joj je, kaže, legla jer je i sama sličng temperamenta.

– Legla mi je uloga, dobra je, dinamična, ja sam generalno takva, pa je sve dalo dobar rezultat. Ovo nije moja prva saradnja sa Banetom, već treća ili četvrta. I s te strane se mi poznajemo, zna koliko i šta možemo, pa je i saradnja protekla dobro. I publika je dobro reagovala, na pravim mestima, tamo gde smo i očekivali, pa je to dovoljan pokazatelj da li je predstava dobra ili ne. Ta povratna energija vrlo je bitna za glumca na sceni.

predstava7
Ninuška Milivojević

Mlada glumica se osvrnula i na tematiku predstave i poručila da je ovo univerzalna priča o muško-ženskim odnosima, sklopljena u komediju, koja bi nekonvencionalnim metodama, u ovom slučaju smehom, trebalo da nas nauči da malo više pažnje obraćamo jedni na druge.

– Živimo u brzom vremenu gde niko ne vodi računa o partnerima, prijateljima, o bilo kome, već svako gleda svoja posla. Mislim da bi trebalo malo više da se slušamo, da se družimo i da sve to ne bude odnos tek radi reda.

Glumica Kruševačkog pozorišta Jelena Tomić, koja se aleksinačkim kolegama priključila u ovoj predstavi, zadovoljna je reakcijom premijerne publike, ali time i kako su kolege nju prihvatile. Napominje da je ovo odličan ansambl koji svakoj probi pristupa vrlo ozbiljno, a radna atmosfera je kao u profesionalnim pozorištima.

predstava9
Jelena Tomić i Srđan Stojadinović

– Ovaj ansambl je divan. Radili smo u jednoj zdravoj i veseloj atmosferi, sa uživanjem, što se, nadam se, i vidi. Sklopili smo se tako da sam imala utisak da sam i ja deo ansambla. Prihvaćena sam stvarno divno i nadam se da ću još raditi u Aleksincu. Nama glumcima je dosta situacija bilo smešno, ali nismo znali baš kako će publika reagovati. Nadali smo se da će prihvatiti predstavu jer je ovo komedija koja se bavi muško-ženskim odnosima, gde svako može da se pronađe. I poruka ove predstave je takva, da treba malo više da čujemo partnera, ne da ga slušamo, već i da ga čujemo.

Komedija je žanr koji najviše leži i Srđanu Stojadinoviću Lebiju i Bojanu Cvetkoviću Diksiju, a publika zna da je u predstavama u kojima njih dvojica igraju može očekivati salve smeha. Dugogodišnji partneri i prijatelji kako sa sceni, tako i van nje, slažu se da će dobar glumac zablistati čak i  u komadu koji je manje poznat i priznat od kritike i struke.

predstava4
Bojan Cvetković Diksi, Boban Todorović i Jelena Tomić

– Ovo je jedan od manje poznatih komada Dušana Kovačevića, međutim mi smo to kroz jednu prizmu komičnih i neobičnih situacija uspeli, nadam se, da dočaramo publici. Ovakve situacije se svakom od nas mogu desiti u životu. Publika tokom gledanja komada može dobro da se zabavi, ali i da se zapita da li je to u ovom svetu i vremenu u kome živimo prava stvar. Sama tema ukazuje na te neverovatne situacije i probleme kod partnera koji sebe ne čuju, već svako priča svoju priču – objašnjava popularni Diksi.

predstava6
Boban Todorović i Zorica Stevanović

Gde god smo do sada igrali i gostovali po Srbiji, publici smo pokazivali da radimo dobre i kvalitetne predstave, pa nas sada po tome i prepoznaju, nadovezuje se Srđan Stojadinović Lebi.

– Verujem da ćemo i ovu predstavu dosta igrati po Srbiji, pogotovu što je tema vrlo interesantna svima, bez obzira na kojoj je sceni igrali. Mislim da možemo da očekujemo bar jedno 30 repriznih igranja. To bi opravdalo neki naš trud i bili bismo zadovoljni, mada nikad se ne zna, možda ih bude i više. Mi bismo to, u svakom slučaju, voleli.

I Boban Todorović deli mišljenje svojih kolega i raduje se svakom sledećem izvođenju ove vrcave komedije koja se bavi temama bliskim svakom čoveku.

– Mislim da je predstava pun pogodak, kako za publiku, tako i za nas glumce. Siguran sam što smo, uz pomoć i sugestije reditelja, napravili dobru predstavu koja će na sceni trajati bar nekoliko godina.

 

Završna reč reditelja

Iako je drama „Zvezdana prašina“ pisana za drugi medij, televiziju, što je možda uslovilo da ređe bude igrana u pozorištu, ona sadrži sve ono što je karakteristika Kovačevićevog stila i zbog čega je ovaj dramski pisac jedan od najboljih i najznačajnijih u savremenoj srpskoj književnosti, pojašnjava za Radio Aleksinac reditelj Branislav Nedić.

glumci grupno
Ansambl predstave “Zvezdana prašina”

– Ono što je prisutno u ovom komadu, kao i u svakom drugom njegovom, jesu divna priča i dijalog, komparacija, izuzetni likovi i karakteri koji su tako plastični i jasni, pa je publici odmah na početku mnogo toga olakšano u shvatanju predstave. Takođe, jedna večita tema koju ovde obrađuje, koja je, kao i tada, pre 30 godina kada je komad pisan, tako i sada prisutna, a to je problem u komunikaciji među ljudima. Jednostavno, ljudi su zaboravili da slušaju jedni druge i vodeći se samo svojim ličnim problemima, zaboravljaju da ponekad treba saslušati i nekog drugog da bi taj vaš problem bio rešen. Ta tema je izuzetno bila bliska i publici na premijeri.

Nedić ističe da je njegova prednost kao reditelja to što nakon decenije saradnje veoma dobro poznaje aleksinački ansambl i zna u čemu je svaki glumac najbolji, kao i u kojoj će ulozi dati svoj maksimum. Aleksinački glumci su izuzetno talentovani i uveliko nadmašuju amaterski nivo, a „Teatar 91“ je na samom pragu profesionalnog pozorišta po svom kvalitetu, zaključuje Nedić.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 18 =