Бољи услови за предшколце

Једна од специфичности Општине Алексинац је та што има велики број објеката на територији општине у којима се одвија васпитно – образовни рад. Од оснивања, 1978. године, па до данас, стварана је таква мрежа објеката да омогући што већем броју деце да похађају предшколско васпитање и образовање.

Предшколска установа „Лане” има велики број објеката, па се и одржавање ради према утврђеним приоритетима, али и у односу на актуелне потребе које се прикупљају од запослених током године, тако да се већина радова изводи у летњем периоду, а они текући – континуирано. Међутим, и поред редовног одржавања, годинама уназад већина сеоских објеката није нешто значајно опремана, нити су рађени неки битнији подухвати на реновирању радних соба.

У оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, из зајма Светске Банке, адаптирано је 9 и опремљено 13 радних соба у предшколској установи „Лане”, наводи се на сајту ове Установе.

Са извођењем радова се кренуло 15. јануара ове године, а сви радови и опремање су сада завршени, тако да деца и запослени бораве у просторима који су најмодерније опремљени.

Како наводе из ове Установе, у објектима у Моравцу, Прћиловици, Добрујевцу, Тешици и Рутевцу изведени су радови на хобловању и лакирању паркета. У Добрујевцу је замењена столарија на радној соби, а у објектима у Јаковљу, Лужану, Мозгову и Корману је уклањен постојећи под и постављен винил под. У објектима у Тешици, Корману и Рутевцу су реновирани санитарни чворови. Девет објеката је окречено, а сви објекти су добили нов намештај и то они у Житковцу целодневни (три радне собе), Прћиловици, Корману, Трњану, Јаковљу, Моравцу, Лужану, Тешици, Добрујевцу, Рутевцу и Мозгову.

− Овом донацијом су побољшани услови за боравак и рад са децом, а радне собе су сада добиле сасвим другачији изглед. Овим подухватом је омогућено деци са сеоског подручја да имају услове боравка као и њихови вршњаци у градским објектима − појашњавају из Предшколске установе „Лане”.

Собе су, поред намештаја добиле играчке, дидактику, материјал за васпитно образовни рад, сликовнице и књиге, који су бирани са посебном пажњом и потребама узрасних група. Опрема која је обезбеђена доприноси стварању стимулативног окружења за децу предшколског узраста. На овај начин им је омогућено да расту и развијају се у сигурном и подстицајном окружењу које их мотивише на различите активности током раног узраста и омогућава холистички развој сваког детета.

Ово није улагање само у децу која су тренутно у вртићу, већ и у будуће генерације, које ће расти и развијати се у њему, поручују из Ланета.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 2 =