Богат програм за крај „Михољских сусрета села”

Великим концертом и наступом свих културно-уметничких друштава, у петак увече, је у Великој сали Дома културе спуштена завеса на овогодишњу манифестацију „Михољски сусрети села”. Током пет вечери септембра месеца караван „Михољских сусрета села”, тачније програм који су чинили добра песма и још лепша игра, обишао је општину и посетио Брадарац, Лоћику, Глоговицу, Алексиначки Рудник и Трњане, а најбоље тачке са свих пет наступа чиниле су завршни програм у Алексинцу.

Које тачке су биле најбоље током ових сусрета оцењивао је стручни жири у саставу Драган Милошевић, Милан Илић, Живица Видановић, Владан Радосављевић и Немања Стојадиновић. Како су ови сусрети били и такмичарског карактера, на крају овогодишњих Михољских сусрета села проглашени су и најбољи у својим категоријама.

По оцени жирија, награда за неговање изворних српских здравица и наздрављање додељена је Лазару Марковићу из КУД-а „Бисер” Дражевац, а Наташа Николић из истог КУД-а је најбоље отпевала песму у духу српске традиције. За неговање свирања на традиционалном иструменту награђен је хармоникаш Душан Урошевић.

Ове године, за разлику од минулих, нису додељене награде за чување и представљање обичаја, као ни за најбољу кореографију, односно за неговање кола као виталног облика традиционалне културе, већ су награду за свеукупног победника за свеобухватно и ангажовано неговање и чување српске традиционалне културе поделили  Културно-уметничка друштва „Видовдан” из Великог Дреновца и „Буковик” из Мозгова. Током програма ансамбл КУД-а „Видовдан” приказао је обичај „свадба”, за „Буковик” је наступила Невена Чипљак са песмом „Болна љуба”, а на крају су оба ансамбла извела по један сплет за велико финале.

Овом приликом оцењено је да су најбољи сарадници манифестације били Стефан Живковић из Радио Алексинца и Саша Гидра Марковић из Алексинац.нет, док је најбољи домаћин манифестације Александар Јеремић, председник МЗ Лоћика.

На завршној вечери, поред наступа свих КУД-ова који су учествовали на овој манифестацији, гости су били песници који стварају на дијалекту Виолета Јовић и Власта Н. Ценић. Њихов наступ је помогао да се два сата програма публици учине као трен. 

Више фотографија на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 − four =