Biće aleksinačkih jagoda

Proizvodnja jagoda na području opštine Aleksinac već decenijama stagnira. Od nekada čuvenog rejona za proizvodnju industrijske jagode „zenge zengane” koja je i na evropskom tržištu bila pojam kvaliteta, u podjastrebačkom delu naše opštine ostao je mali broj proizvođača. Od kako su nastale klimatske promene i došlo je vreme da bez navodnjavanja i primene savremenih tehnologija nije moguće proizvesti jagodu koju traži tržište,u  aleksinačkim selima je nestao onaj majski i junski opijajući miris ovog prvog sezonskog voća u godini.

Retki zaljubljenici u gajenju ovog voća se ne predaju i pokušavaju da sačuvaju proizvodnju u ovim krajevima. U Udruženju „Jagoda” iz Gredetina kažu da su nas po masovnosti odavno pretekli Kruševljani, Šabčani i još neki regioni gde se jagoda počela gajiti poslednjih decenija. Isti izvor kaže da se zbog nekoliko uzastopnih teških godina za odgajivače jagoda od ove proizvodnje odustalo i u perspektivnom području pored Južne Morave. Za sada se još po neki zasad može videti u Žitkovcu.

Jedan od onih koji se ne predaje i osavremenjuje proizvodnju je svakako mlađani Miloš Novković iz Gredetina. Za ovog mladog i ambicioznog čoveka nama predaha ni u ovim prazničnim danima. Zatekli smo ga kako u novopostavljenom profesionalnom plasteniku dovršava sadnju više sorti jagoda koje su letos uvezene iz Italije.

Kako nam je kazao, uz pomoć subvencija od strane resornog ministarstva nabavio je šest profesionalnih plastenika čija je montaža u toku. Četiri su širine osam i dužine 40 metara, a dva su široka po osam i dugačka po 22 metra. U jednom je već zasađeno preko šest hiljada sadnica jagode, ostali se pripremaju za kasniju letnju sadnju, tako da će sledeće jeseni ovdašnji kupci imati priliku da konzumiraju jagodu sa našeg područja umesto uvoznih turskih, grčkih, španskih ili albanskih. Novković na otvorenom polju već ima pod jagodom 2,3 hektara, a u ovoj godini najavljuje sadnju novih površina. Cilj je zasad od tri hektara.

U Udruženju „Jagoda” kažu da će znajući njegovu posvećenost, vrednost i spremnost da uči Novković uspeti u svojim namerama i da je on jedan od mladih ljudi u našoj opštini koji su lideri u poljoprivrednoj proizvodnji. Još je značajnije to što će potrošači imati priliku da konzumiraju svežu domaću jagodu i van sezone. Osim što će ona svežija stizati na tržište, na njen kvalitet uticaće i klimatski uslovi ovog kraja, hladne noći i topao dan, odnosno te temperaturne razlike koje pogoduju jagodi. Sve u skladu sa evropskim trendom, lokalno je najbolje, poručuju iz ovog Udruženja. 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 − six =