Beskamatni krediti za poljoprivrednike

Opština Ražanj je za svoje poljoprivrednike uz pomoć Fondacije „Ana i Vlade Divac” obezbedila još jednu liniju finansijske pomoći namenjene unapređenju proizvodnje, odnosno za nabavku odrđenih mašina, sadnica i drugo. Pored već postojećeg Fonda preko kog zainteresovani poljoprivrednici kao subvenciju dobijaju bespovratna podsticajna sredstva iz opštinskog budžeta, domaćinstva koja se bave ovom granom uskoro će moći da koriste iz posebnog fonda i beskamatne kreditke za nabavku sredstava koja budu opredeljena konkursom.

Za početak su obezbeđena sredstva u iznosu od 1,5 miliona dinara, i to jedan milion iz budžeta opštine Ražanj, a 500.000 dinara su donacije Fonda „Ana i Vlade Divac”.

− Pored poštovanja onih višegodišnjih konkursa, gde izdvajamo određena sredstva, dakle par miliona za subvencije poljoprivrednim proizvođačima kroz razne vidove pomoći, ove godine smo potpisali jedan novi projekat gde su učesnici tri partnera. Pored lokalne samouprava tu je fondacija Divac i RRA Jug iz Niša, gde opština iz budžeta ulaže milion dinara, fondacija „Divac” 500 hiljada, dakle to je neki početni finansijski iznos gde će naša poljoprivredna gazdinstva moći opet putem konkursa da koriste ta sredstva i ona će biti beskamatna – kaže predsednik opštine Ražanj Dobrica Stojković.

On objašnjava da će se iz ovog fonda poljoprivrednicima pomoći za nabavku i kupovinu određene robe ili opreme za potrebe u poljoprivredi u iznosu od 40 posto od vrednosti nabavljene robe, a da će oni u tri rate vraćati taj novac bez kamate.

− Prva rata je 50, a dve ostale po 25 odsto od pozamljenih sredstava. U svakom slučaju to je neka olakšica. Drugo, potrudili smo se da vrlo pojednostavimo proces pripreme dokumentacije koja je potrebna da se jave na konkurs kao aplikanti – ističe Stojković uz konstantaciju da je to još jedan vid pomoći u ovoj godini koja će u ovim teškim vremenima dobro doći ljudima.

Regionalna razvojna agencija Jug iz Niša je, u okviru saradnje sa ražanjskom lokalnom samoupravom, preuzela organizacioni deo posla. Direktorica Dragana Stojanović objašnjava da će biti otvoren namenski račun gde će sa jedne strane fondacija, a sa druge strane opština uplatiti određena novčana sredstva koja će funkcionisati kao neki revolving fond- besplatni kredit. Neće biti troškova obrade, biće jednostavna dokumentacija i mnogo će se lakše dolaziti do novca, a period otplate je jako povoljan.

− Poljoprivrednici će imati jedan deo bespovratnih sredstava što je dodatna pomoć i subvencija od strane opštine, a ovaj drugi deo se vraća do 2023. godine, tačnije do 30. septembra 2023, što znači da oni faktički imaju jedan grejs period od godinu dana do otplate prvog dela kredita. Onaj prvi deo koji treba da vrate do kraja ove godine, to je u stvari subvencija koju oni dobiju od opštine i faktički samo se vrši jedan prebačaj para gde oni nakon što dobiju tu subvenciju vrate je u taj namenski fond koji posle ponovo ostaje otvoren za neko dalje korišćenje – objašnjava naša sagovornica uz napomenu da je ovaj model dobar prvenstveno iz razloga što opština može da kreira uslove otplate, a s druge strane daje se mogućnost poljoprivrednicima da oni sami kreiraju period otplate i da sami izaberu šta je ono što je njima najpotrebnije.

Ekonomski savetnik u Fondaciji „Ana i Vlade Divac” Uroš Delić ističe da se saradnja sa opštinom Ražanj sjajno razvija i da je vrlo brzo postignuto međusobno razumevanje oko zajedničkog cilja koji se želi postići.

− To je stvaranje novog fonda iz kog sredstva mogu da dobijaju mala porodična poljoprivredna gazdinstva i da ih iskoriste za neophodne investicije za razvoj svoje proizvodnje i unapređenje, a da ih dobiju po izuzetno povoljnim uslovima − naglašava Delić.

Miroslava Panić, menadžer za investicije i finansije na USAID-ovom projektu za konkurentnu privredu kaže da se prilikom pokretanja ideje imalo u vidu da su fondovi nameenjeni za davanje višegodišnjih povoljnih pozajmica stanovnicima i oni se sada ponašaju kao jedna vrsta investitora koji višestruko koristi svoja investirana sredstva.

− Za nas je ovo izuzetno značajan fond s obzirom da zaista pogađa srž problema koji mi želimo da rešimo kroz osnivanje ovih fondova, a to je znači: lak pristup finansiranja malim poljoprivrednicima, transparentan način, jednostavan način da se dođe do sredstava, da se investira, da se te investicije jednostavno i bez problema mogu povratiti, a da se usput pojednostavi, ukoliko su opštine spremne, a optšina Ražanj je spremna da ovo poveže sa subvencijama koje bi svakako ti poljoprivrednici dobili − kaže naša sagovornica.

Učesnici u ovom projektu su svesni i izazova koji ih očekuju, ali se uzdaju i u odgovornost korisnika sredstava.

− Ovaj fond ih obavezuje na odgovornost u smislu da će on imati svoju budućnost ukoliko se taj novac koji se dobije bez kamate uredno vraća. Ukoliko dođe do nekog zastoja, do nekih poteškoća, mi ćemo razumeti one koje su objektivno realne, a ukoliko su u pitanju neki subjektivni momenti, to nećemo tolerisati. Prosto ćemo na neki način mapirati sve one koji su ozbiljni za ovu priču i koji žele ozbiljno da se uključe u ovaj projekat − kaže predsednik opštine Ražanj Dobrica Stojković.

Sve ovo izneto ukazuje da bi u narednim godinama ražanjska lokalna samouprava preko ovog novog Fonda imala instrumente da aktivnije učestvuje u kreiranju aktivne lokalne poljoprivredne politike prepoznajući među gazdinstvima prave potencijale.

Zvanično su potpise na ugovore učesnici u ovom projektu, odnosno njihovi predstavnici, stavili 24. septembra na prikladnoj svečanosti u maloj opštinskoj sali.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

two × five =