Беле покладе у знаку традиционалних костима

Покладе су народни празник Словена, имају паганске корене и у вези су са обележавањем култа Сунца и доласком пролећа. Беле покладе које се одржавају последње недеље пред велики Ускршњи пост су традиција која се одржала и у Алексинцу.

Према старим сведочењима често се везује за „карневал”, односно маскирање људи у традиционалне маске за које су често за мотиве узимани елементи из природе и божанства старих Словена и тиме су протериване зле силе. Код нас се везују и за паљење ватре „каравештице” или „каравешнице” у раним вечерњим сатима која се симболично прескаче, а у српским селима обележавала се и проласком маскираних поворки које су певале, док би их сељани некад даривали месом, сланином, колачима, али најчешће јајима.

Центар за културу и уметност организује изложбу маски и костима са мотивима Белих поклада у сусрет овог традиционалног празника. Изложба је заказана за петак, 12. март, у холу Дома културе са почетком у 18 сати.

− Маске и костиме у духу Белих поклада израдила је група младих аутора, ученици Иван Димитријевић, Марко Стојановић и Марија Гијић. Иако нису професионалци у том послу, они су толико даровито и стручно то одрадили да су направили заиста веродостојне традиционалне костиме – поручила је Лидија Ракоњац, стручни сарадник Центра за културу и уметност.

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Pinterest).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × five =