Бата и Саша „изрударилиˮ победничку титулу

Јучерашње такмичење у кувању рибље чорбе, 13. по реду, овога пута  под називом „Од воде до трпезе“, као једна од активности  у склопу манифестацје „На Морави воденица стара“, окупило 16 екипа. На кеју поред Моравице, у пријатној и опуштеној атмосфери,  варјаче су укрстили кулинари из Бачке Паланке, Смедерева, Ћићевца, Ниша, Арбанасца, Чечине, Петине, Гредетина, Трњана, Кормана, Бовна, Алексиначког Рудника и, нараво, Алексинца. На такмичењу су биле још три екипе, али њихов учинак није оцењиван.

Трочлани жири у коме су били: Весна Живадиновић, професор прехрамбене групе предмета у Пољопривредној школи „Шуматовцˮ у Алексинцу, Иван Илић, кувар у Установи „Липовацˮ у Липовцу и представик спонзора Горан Костић, заиста није имао лак посао.

Одлука је пала тек после дужег већања, па је ласкава титула победника додељена екипи „Бата и Сашаˮ која је лане поделила другом место са „Мајсторском радионицомˮ из Алексинца. Победнички тандем чине двојица рудара – Братислав Илић са Алексиначког Рудника, рударски пензионер и Саша Милутиновић из Алексинца, рудар у Руднику мрког угља „Сокоˮ у Сокобањи.

Друго место освојили су дебитанти на овом такмичењу, представници алексиначког Удружења грађана „Радиностˮ, док је трећа позиција припала екипи „Срцеˮ из Бачке Паланке. Победници су награђени котлићем, златним медаљама и пехаром, док су другопласирана и трећепласирана екипа дароване пехарима и сребрним, односно бронзаним медаљама.

Додељене су и три специјалне награде. Титулу најатрактивније куварице понела је Сузана Јоцић из екипе Удружења жена „Језероˮ у Бовну, екипа Удружења спортских риболоваца „Кострешˮ из Ћићевца добила је награду за најуређеније место за кување рибље чорбе, а награду за најмлађег такмичара освојио је четворогодишњи Матеја Јазбиншек, члан екипе „Ортациˮ из Алексинца.
И ове године такмичење у кувању рибље чорбе побудило је велико интересовање знатижељника. По завршеном надметању посетиоци су могли да уживају у рибљој чорби, али и у пасуљу из казана и качамаку. Пасуљ је припремила екипа из Ловачког удружења „Делиградˮ из Алексинца, а качамак Бранислав Благојевић, професор у пензији. Он је, иначе, један од идејних твораца „Качамакијадеˮ, својеврсног такмичења у кувању качамака, које ће, како је најавио, ове године бити одржано 4. августа у Моравском Бујмиру.

Такмичење у кувању рибље чорбе „Од воде до трпезеˮ организовао је Спортско-рекреативни центар Алексинац (СРЦА) у сарадњи са Клубом спортских риболоваца „Трњанеˮ из Трњана и Центром за културу и уметност, а под покровитељством Скупштине општине.


Екипе 

Ове године су се такмичиле следеће екипе: „Ђенералиˮ, „Бата и Сашаˮ, „Ортациˮ, „Баракудаˮ и УГ „Радиностˮ из Алексинца, Удружења жена „Језероˮ из Бовна, Етно-удружење жена „Корманˮ из Кормана, „Обрадовић и синˮ из Трњана, „Враголаниˮ из Гредетина, „Мали Мошаˮ из Петине код Крушевца, „Побратимиˮ из Арбанасца (општина Мерошина), Удружења спортских риболоваца „Костешˮ из Ћићевца, „Мачориˮ из Чечине (општина Дољевац), „Жућаˮ из Ниша, „Срцеˮ из Бачке Паланке и „Мицаˮ из Смедерева.

Ван конкуренције рибљу чорбу је кувала екипа Клуба спортских риболоваца „Трњанеˮ из Трњана.


Фотографије можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 5 =