Башта Европе, пропуштена шанса Алексиначког Поморавља

Двадесети јубиларни Сабор паприкара биће одржан у недељу од 16 сати у алексиначком селу Рутевац. Наши новинари присуствовали су и на првој манифестацији одржаној августа 2003. године. Тада смо забележили да је победник био Мирољуб Јанковић из Рутевца, да је најтежу паприку од 320 грама донео, а најдужи плод од 28 центиметара је убран у башти Зорана Перовановића из Трњана.

Равнодушан према квалитету моравске паприке није био, тада, ни стручни жири, на челу са познатим селекционаром Ивом Ђиновићем из Велике Плане. Они су обилазећи овдашње баште пронашли и неке аутохтоне сорте настале слободним укрштањем више хибрида којих нема у другим крајевима Србије. Ове сорте представљају изванредну базу за оплемењивање и настале су природним укрштањем, пошто овдашњи произвођачи ретко купују декларисано семе, па су се чула мишљења да их треба искористити за селекцију и прављење будуће сорте „рутевчанкаˮ.

Сабор паприкара 2016. године (архива Алпрес)

Тада смо чули од Радомира Стојановића, који је био задужен за пољопривреду у локалној власти, да се паприка у Алексиначком Поморављу гаји на три хиљаде хектара, а да постоје природни потенцијали за њену производњу на површини од десет хиљада хектара.

Сабор паприкара 2019. године (архива Алпрес)

По речима тада једног од организатора „Сабора паприкараˮ Зорана Гурског, циљ оваквог скупа је да допринесе ширењу производње и њеном враћању на ниво када се са овдашњих парцела смештених између корита Јужне Мораве и некадашњег Цариградског друма убирала паприка која је отпремана у Европу. „Због историјских догађаја ово место назвали су и капија Европе, а можда ће у будућности и баштом Европеˮ, приповедали су нам тада.

Мало шта је од тога у протекле две деценија остварено. Нажалост последњих година све је мање такмичара из самог Рутевца, производња се сигурно није повећала, нова сорта под именом рутевчанка није створена, што не искључује могућност да је неко искористио овдашњи потенцијал за селектирање хибрида под другачијим називом. На овдашњим пијацама све је мање домаће паприке, а примат добија она из Лесковца и Варварина. И вели овдашњи добављачи због бољих услова купују ово поврће у Војводини.

Сабор паприкара 2021. године (архива Алпрес)

Успех је манифестације што се одржала већ две деценије, што код нас није баш лако и што још увек могу да се пробају јела од укусне моравске паприке. И пригодан културно-уметнички програм у вечерњим сатима је добра позивница да не пропустите јубиларни 20. Сабор паприкара у Рутевцу кога и овог пута организује тамошња месна заједница.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + nine =