Атеље 212 отворио овогодишњи ПИП

Синоћ је подигнута завеса на 10 фестивал Првоизведених представа и у нардних шест дана алексиначка публика имаће прилику да погледа најуспешнија позоришна остварења чији су текстови први пут постављени на сцени.

Част да отвори такмичарски део фестивала имао је ансамбл београдског позоришта Атеље 212 под називом „Ова ће бити иста”, рађена по тексту Сташе Бајац, а у режији Ивана Вуковића.

У представи су наступила три глумца млађе генерације, тачније, Урош Јаковљевић, Иван Михаиловић и Дејан Дедић и они су маестрално приказали тренутно стање друштва.

Као што традиција налаже и након ове представе је одржан округли сто на коме су глумци, а и редитељ говорили о представи и одговарали на питања публике. Модератор овог скупа и ове године је Спасоје Ж. Миловановић.

− Вечерас смо гледали више него потресну представу „Ова ће бити иста” у више него одличном извођењу тројице врсних глумаца. Просто не бих могао да одредим генерацију, да кажем тројице младих глумаца, што свакако у односу на мене јесу, али јако познатим глумаца из разних медија. Оно што јесте добро да је Атеље 212 направио више него одличну смену генрација где су тројица колега и сам Атеље. Ова представа је наставак текста Сташе Бајац који се нажалост није појавио на овом фестивалу, али заиста мислим да би био природан наставак „Овај ће бити другачији”, где су три младе глумице говориле о женама, девојкама, нашем друштву − рекао је Миловановић.

О својој улози у представи и лику који је глумио говорио је синоћ и глумац Дејан Дедић.

− Сташа Бајац је направила попречни пресек, рендгенски пресек стања свести младих људи  у нашем друштву. Ја сам једног тренутка шетајући се земунским кејем сео да попијем пиће, кафу, чуо девојке које причају, ми имамо делове у сцени где опонашамо девојке које су из тог миљеа. Оно што ми радимо, је не благо, него толико ублажена форма, начин на који су се оне изражавале. Притом, не мислим ја ништа лоше о тим девојкама јер их не познајем. То су само неке ствари које су оне, што би рекао Црњански, туђом руком покупиле, то су виделе негде на телевизији, негде покупиле. Суштина је да је већина људи дубоко несрећна и незадовољна собом зато што је све на инстант, на клик од могућности, све је инстант доступно и омогућено. Више се нико не труди толико да постигне неку ствар − појаснио је Дедић.

Иначе, пре почетка представе, селектор Горан Ибрајтер говорио је колико је тешко било селектовати овогодишње представе, док је публику пре почетка фестивала поздравио председник организационог одбора Драган Јовановић. Он је истакао да Алексинац добра средина за развој позоришта и да је аексиначка публика права публика за гледање позоришта.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × one =