Апел грађанима: Не палите траву и ниско растиње!

Иако смо навикли да повећан број пожара у пољу буде након жетве, током летњих месеци, број пожара на отвореном овог пролећа више него обично ангажовао је овдашњу Ватрогасну јединицу.

Начелник Одељења за ВСЈ у Управи за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Недељко Гагић, апеловао је на грађане да не пале траву и ниско растиње, с обзиром да је, од средине марта до данас, евидентиран повећан број пожара на отвореном простору.

−Пожари на отвореном простору се веома брзо шире, захватају велике површине, и представљају реалну опасност за животе и здравље наших грађана, а често наносе велике материјалне штете. Узрок свих ових пожара, у највећем броју случајева, је људски фактор, односно неодговорно понашање наших грађана− упозорио је Гагић.

Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња и спаљивање смећа на отвореном простору, остатака стрних усева, као и ложење ватре у шуми и наудаљености од 200 метара од руба шуме.

Иначе, спаљивање жетвених остатака је кажњиво по више закона и карактерише се као кривично дело изазивања опште опасности. Власник пољопривредног газдинстава губи право на подстицајна средства у пољопривреди на период од две године, док су предвиђене казне за физичка лица од 100.000 динара, а за правна лица од 300.000 до милион динара. Такође, изазивач пожара је дужан да надокнади трошкове интервенције ватрогасаца.

У периоду од 1. јануара до 25. марта ове године, на територији Републике Србије, евидентирано је 6.582 пожара, од чега је 3.551 пожар настао на отвореном простору.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + twenty =