Анкетирање учесника ратова приводи се крају

Још десетак дана је остало до краја анкетирања учесника ратова од 1990. до 1999. године које се спроводи у циљу стицања увида у социјално стање бораца и њихових породица. Ову акцију у општини Алексинац спроводи Центар за социјални рад по захтеву Нишавског управног округа и то је једна акција државе где би требало да се сагледа стање у коме се налазе породице учесника ових ратних догађања.

Поред Центра за социјални рад, у ову акцију укључено је и Удружење бораца које окупља све учеснике у ратним догађањима током деведесетих година. Анкетирање се одвија у Инфо центру Центра за социјални рад преко пута пијаце.

‒ До сада се овоме одазвало око 130 учесника ових ратних догађања и ми овим бројем можемо и не можемо да будемо задовољни. Можемо зато што су се појавили људи којима је помоћ стварно и неопходна и потребна, а не можемо зато што је то веома мали проценат јер ми имамо око 2.300 учесника ових ратних догађања на неким списковима. У сваком случају, нама ће остати после 30. јуна да све ове податке изанализирамо. Имаћемо једну добру базу тих података да видимо коме је помоћ стварно и најнужнија и да видимо са локалном самоуправом како тим људима помоћи – каже секретар Борачке организације у Алексинцу Мића Милојевић.

Учешће у рату борци доказују војном књижицом или потврдом из војног одсека, а право на помоћ имају и наследници преминулих бораца. Ово је прилика и да учесници рата сазнају каква је могућност да реализују наплату неисплаћених ратних дневница и неисплаћених зарада уколико су радили у друштвеним предузећима која су након приватизације отишла у стечај.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =