Aleksincu za tri projekta 264 miliona

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković je na nedavno održanoj sednici Skupštine opštine Aleksinac najavio tri nova projekta koja će biti realizovana na području opštine u narednih nekoliko godina, a finansiraće se sredstvima iz republičkog budžeta.

Na konkursu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Aleksinac je jedina opština kojoj su odobrena sredstva za realizaciju tri projekta, dok su ostale 32 lokalne samouprave dobile sredstva za po jedan projekat.

– Radi se o sredstvima Evropske investicione banke. Iz dokumentacije se vidi da je 35 projekata dobilo podršku u vezi sa raspodelom sredstava i ono što je meni posebno drago, radi se o 33 opštine, što znači da je Aleksinac jedina opština koja je dobila finansije za tri projekta. Ostale opštine i gradovi dobili su sredstva samo za po jedan projekat – objašnjava Stanković, prvi čovek aleksinačke lokalne samouprave.

Aleksinački projekti, izgradnja stočne pijace u Tešici, rekonstrukcija javne rasvete i izgradnja video nadzora na teritoriji opštine biće finansijski podržani sa oko 264 miliona dinara. Da se radi o značajnom uspehu aleksinačke lokalne samouprave pokazuje i podatak da je za svih 35 projekata, u okviru „Partnerstva za lokalni razvoj” između Republike Srbije i Evropske ivesticione banke, dodeljeno nešto više od dve milijarde i 164 miliona, a da su aleksinački projekti dobili nešto više od 12 odsto ukupnih sredstava.

– Za izgradnju stočne pijace u Tešici imamo izdatu građevinsku dozvolu i relativno brzo možemo da započnemo radove predviđene tim projektom, a koji su vredni 77 miliona i 970 hiljada dinara. Kada on bude realizovan, opština Aleksinac će sigurno u ovom delu Srbije imati najmoderniju stočnu pijacu, a možda čak i u čitavoj Srbiji – ističe Stanković.

Drugi projekat koji će se finansirati sredstvima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave odnosi se na rekonstrukciju javne rasvete na području cele opštine. Za te radove namenjen je 91 milion i 770 hiljada dinara.

– Mi smo na tom planu poslednjih godina nešto radili u gradu, naročito u ulicima koje su rađene i rekonstruisane, kao i u glavnoj ulici. One su dobile savremenu led rasvetu, ali najveći deo ulične rasvete na teritoriji opštine, sa preko sedam i po hiljada sijaličnih mesta, još uvek ima one klasične sijalice, koje prvo troše mnogo energije, a drugo svetlo je manjeg kvaliteta – kaže naš  sagovornik.

Treći projekat za koji su Aleksinčani dobili sredstva u vrednosti od 94 miliona dinara je video nadzor na teritoriji čitave opštine. Realizacija ovog projekta će možda trajati i više od godinu dana pošto još nije urađena potrebna dokumentacija za njegovu realizaciju. Prema Stankovićevim rečima, čitava teritorija Opštine trebalo bi da bude pokrivena određenim video nadzorom. Ne samo glavna ulica u Aleksincu, već sve petlje na auto-putu, železničke stanice, brana na Bovanskom jezeru, Fabrika za proizvodnju vode, saobraćajnice, raskrsnice, javne ustanove, škole, itd.

I dok vladajuća većina ovaj uspeh aleksinačkog rukovodstva smatra značajnim jer se radi o sredstvima koja nisu mala, upoređujući ih sa ukupnim godišnjim budžetom opštine Aleksinac, dotle retki opozicioni odbornici, koji su prisustvovali skupštinskoj sednici, smatraju da su odobreni projekti deo predizbornih aktivnosti vladajuće većine, kako bi poboljšala svoje pozicije na izborima.

3 komentara

  1. A što ne izdvojiste neki dinar za rad boravka za decu sa smetnjama u razvoju koji ne radi već dva meseca. I niko ne pita roditelje takve dece kako će da zarade za hleba ako nemogu bar za radno vreme deca da borave u tom dnevnon boravku.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 × two =