Алексинцу за три пројекта 264 милиона

Председник општине Алексинац Ненад Станковић је на недавно одржаној седници Скупштине општине Алексинац најавио три нова пројекта којa ће бити реализована на подручју општине у наредних неколико година, а финансираће се средствима из републичког буџета.

На конкурсу Министарства државне управе и локалне самоуправе Алексинац је једина општина којој су одобрена средства за реализацију три пројекта, док су остале 32 локалне самоуправе добиле средства за по један пројекат.

– Ради се о средствима Европске инвестиционе банке. Из документације се види да је 35 пројеката добило подршку у вези са расподелом средстава и оно што је мени посебно драго, ради се о 33 општине, што значи да је Алексинац једина општина која је добила финансије за три пројекта. Остале општине и градови добили су средства само за по један пројекат – објашњава Станковић, први човек алексиначке локалне самоуправе.

Алексиначки пројекти, изградња сточне пијаце у Тешици, реконструкција јавне расвете и изградња видео надзора на територији општине биће финансијски подржани са око 264 милиона динара. Да се ради о значајном успеху алексиначке локалне самоуправе показује и податак да је за свих 35 пројеката, у оквиру „Партнерства за локални развој” између Републике Србије и Европске ивестиционе банке, додељено нешто више од две милијарде и 164 милиона, а да су алексиначки пројекти добили нешто више од 12 одсто укупних средстава.

– За изградњу сточне пијаце у Тешици имамо издату грађевинску дозволу и релативно брзо можемо да започнемо радове предвиђене тим пројектом, а који су вредни 77 милиона и 970 хиљада динара. Када он буде реализован, општина Алексинац ће сигурно у овом делу Србије имати најмодернију сточну пијацу, а можда чак и у читавој Србији – истиче Станковић.

Други пројекат који ће се финансирати средствима Министарства државне управе и локалне самоуправе односи се на реконструкцију јавне расвете на подручју целе општине. За те радове намењен је 91 милион и 770 хиљада динара.

– Ми смо на том плану последњих година нешто радили у граду, нарочито у улицима које су рађене и реконструисане, као и у главној улици. Оне су добиле савремену лед расвету, али највећи део уличне расвете на територији општине, са преко седам и по хиљада сијаличних места, још увек има оне класичне сијалице, које прво троше много енергије, а друго светло је мањег квалитета – каже наш  саговорник.

Трећи пројекат за који су Алексинчани добили средства у вредности од 94 милиона динара је видео надзор на територији читаве општине. Реализација овог пројекта ће можда трајати и више од годину дана пошто још није урађена потребна документација за његову реализацију. Према Станковићевим речима, читава територија Општине требало би да буде покривена одређеним видео надзором. Не само главна улица у Алексинцу, већ све петље на ауто-путу, железничке станице, брана на Бованском језеру, Фабрика за производњу воде, саобраћајнице, раскрснице, јавне установе, школе, итд.

И док владајућа већина овај успех алексиначког руководства сматра значајним јер се ради о средствима која нису мала, упоређујући их са укупним годишњим буџетом општине Алексинац, дотле ретки опозициони одборници, који су присуствовали скупштинској седници, сматрају да су одобрени пројекти део предизборних активности владајуће већине, како би побољшала своје позиције на изборима.

3 коментара

  1. A što ne izdvojiste neki dinar za rad boravka za decu sa smetnjama u razvoju koji ne radi već dva meseca. I niko ne pita roditelje takve dece kako će da zarade za hleba ako nemogu bar za radno vreme deca da borave u tom dnevnon boravku.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 − one =