Алексинчани упознати са Козарачком епопејом

Владало је велико интересовање за синоћним предавањем под називом „Козара 1942”, а које су у  галерији Дома културе одржали стручни сарадници из Музеја жртава геноцида. 

Више од сат времена о страшној епопеји Српског народа са простора Козаре, у лето 1942. године, говорили су руководилац Одељења за програме у култури, просвети, уметности и издаваштву у Музеју жртава геноцида Никола Милошевски и руководилац Одељења за научно-истраживачку делатност у Музеју жртава геноцида Бојан Арбутина кога смо упитали колико су битна оваква предавања.
 
– Изузетно је битно из разлога што ми, држећи ова предавања широм Србије,  видимо да људи нису толико упознати са тим шта се дешавало током Другог светског рата. Најчешће су им знања формирана на основу неких непроверених чињеница, њихових политичких ставова, опредељења, и она се завршавају ту на неком наративном сукобу који покрет отпора више симпатише и тако даље. Када говоримо о Независној држави Хрватској, знање се задржава на Јасеновцу. Људи углавном знају да је постојао систем концентрационих логора и све изван тога је јако површно знање – појашњава Арбутина.
Током овог предавања присутни су имали прилику да погледају трећи документарно-играни филм Музеја жртава геноцида под називом „Две Бранкове козаре“, својеврсно сведочење преживелог са Козарете ’42. године. 
 
 
Слична предавања и низ едукативних радионица је током јучерашњег дана одржано и у основним и средњим школама на територији општине Алексинац.
 
Иначе, реализацију овог културно-образовног програма омогућили су Министарство културе и Фондација Музеја жртава геноцида, а уз помоћ овдашње локалне самоуправе и Центра за културу и уметност.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − one =