Алексинчани угостили Куршумличане

Савез слепих и слабовидих општина Алексинац и Ражањ данас су угостили чланове Савеза слепих из Куршумлије са којима имају традиционалну сарадњу.

Ово дружење у Алексинцу искористили су да одрже радионицу коришћење белог штапа где су, након теоријског дела, одржали и практични.

Практични део одржао је председник Савеза слепих из Куршумлије Зоран Радосављевић који је овом приликом изнео са којим се проблемима најчешће сусрећу.

− Наша популација слепих и слабовидих најчешће се суочава са проблемима, пре свега у школовању слабовиде деце. Постоји закон о образовању где је обавезно да се деца школују и у инклузивном образовању, тзв. редовном, где нису, нажалост, створени адекватни услови технички, и они кадровски, тако да у тој мери је један велики проблем касније када дође до завршетка школа. Привреда је сада таква каква јесте, али и она привреда која ради, нема разумевања за запошљавање наших чланова − истакао је Радосављевић.

Такође, проблем су и архитектонске баријере на улицама, где нема тактилних стаза, звучних семафора, прилази јавним установама нису адекватно прилагођени, тако да је то све проблем. Наравно, на овом скупу је указано на проблем и у социјалној заштити када је у питању функционисање људи који живе сами. Њима је потребна геренто служба која периодично уме да ради, опет у зависности разноразних пројеката.

Слепи и слабовиди тренутно од помагала користе само бели штап, а ускоро ће им на располагању бити још једно помагало. Како се чуло током данашњег дружења слепих и слабовидих, паметна рукавица би им умногоме помогла. Она је дело младих људи из Београда, који су осмислили и направили проторип те рукавице уз помоћ које може човек да се креће, може да му помогне у разликовању боја као и о читању новчаница, а и још додатних ствари које су заиста круцијалне у функционисању сваког ко има проблем са видом.

Међутим, проблем је њена цена која је отприлике преко 40000 динара, па је због тога многима тешко приступачна и овом приликом је упућен апел и на локалну самоуправу и на људе добре воље да помогну да слепи до ње лакше дођу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + 17 =