Алексинчани нису заборавили генерала, на промоцији пуна сала

Сала Дома омладине у алексиначком Дому културе синоћ је била испуњена Алексинчанима који су желели да присуствују промоцији двотомне публикације   „Нераскидива карика”, посвећене животу и раду генерала Небојше Павковића.  

Аутор књиге пуковник Миодраг Јевтић у изјави за наш медиј наглашава колико је генерал Павковић везан за Алексинац у који је дошао са четири године живота и сматра га родним градом.

‒ Он Алексинац сматра као свој завичај. У књизи сам описао, колико је њему тешко пало бомбардовање Алексинца. Он је мислио да су ти агресори Алексинац бомбардовали баш због њега да би га народ овде замрзео. Њему је најважније било да буде промоција књиге у Алексинцу. То је њему било важније од сваког другог града, од сваке престонице, да овде његови људи виде ту књигу. И он се увек интересује какво је стање и шта се догађа у Алексинцу. Не само за своју родбину која овде живи, он се интересује за сваког човека. Кад неко каже да је Алексинчанин он је као ближи рођак за генерала Павковића – тврди пуковник Јевтић.

Аутор каже да се Павковић разликовао од уобичајног официра, истичући да је он доносио такве одлуке, визионарске, битне, које су значајно утицале на одбрану земље и сасвим другачије би то стање било да је неко други био на његовом месту. И у Приштинском корпусу и у Трећој армији, у Генералштабу.

‒ У колегијуму генерала Павковића је било 13 до 15 различитих генерала који су чинили тај колегијум. Међутим, можемо рећи да се он разликовао од свих њих. Они су носили униформу са опасачем и свом оном опремом, он је ишао исправно онако како је прописивала војска, али у џемперу. Он није био човек који би рекао ‘Разумем’ уколико сматра да је претпостављени донео погрешну одлуку, па био он командант армије или начелник Генералштаба, он би се супротставио и рекао своје мишљење ‒ овим речима писац ове не само библографске већ и историјске књиге описује неке детаље из генераловог живота.

О књизи „Нераскидива карика” у Алексинцу осим аутора говорили су још генерал мајор Мирко Старчевић, проф. др мед. Русомир Милетић, и у име издавача Србски културни центар „Ћирилица” из Београда пуковник-пилот Милорад Ђошић. Интересовање за књигу је било велико, али многи присутни нису могли да приуште себи 3.500 динара колико је коштао комплет од две књиге.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 2 =