Алексинчани и данас били на висини задатка

Поводом 11. маја, дана Добровољних давалаца крви Србије, Клуб добровољних давалаца крви „Хумано срце” из Алексинца са овдашњим Црвеним крстом и Заводом за трансфузију крви из Ниша данас је спровео акцију добровољног давања крви у алексиначком Дому културе.

Данашњом акцијом су прикупљене 44 јединице крви, а три особе су први пут дале крв и тиме се прикључиле осталим хуманим Алексинчанима.

Национални дан добровољних давалаца крви се традиционално обележава сваког 11. маја, док се у свету он обележава сваког 14. јуна, још од 2005. године, када је Светска здравствена скупштина уврстила овај датум у свој Календар здравља.

Циљ обележавања овог датума био је тај да се ода почаст и признање свим добровољним даваоцима крви који овим хуманим и несебичним чином помажу да се спасу милиони живота широм света.

Иначе, организатори акција  прикупљања крви поручују да сви који су здрави и могу и желе да дају крв не треба ни на који начин то да у наредном периоду одлажу како би се обезбедиле довољне количине крви за трансфузијско лечење.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − three =