Aleksinčane izbacili rezultati ili nameštaljke, o tome pišu i tiražne novine

Zahvaljujući koroni, ali i čudnim rezultatima na kraju ovogodišnjeg prvenstva u Košarkaškoj ligi Srbije aleksinačka publika ni ove, a najverovanije ni sledeće godine neće gledati prvoligašku košarku. Za takvu odanu publiku to je prava šteta. Na sredini takmičarske sezone ništa nije nagoveštavalo da će rasplet biti ovakav. Od kluba koji je bio u sredini tabele Aleksinčani su zahvaljujući sebi, ali i ponašanjem drugih klubova došli na poziciju sa koje se sele u niži rang takmičenja. Ono što ljude u ovom klubu više boli od samog ispadanja to je nepravda i po njima nekoliko nesportskih rezultata u poslednja tri kola.

O dešavanjima u Košarkaškoj ligi Srbije počeli su da se bave i nacionalni mediji, a dnevni list Kurir je na svom portalu u četiri napisa pokušao da rekonstruiše te sumnjive događaje, kao i u jednom objedinjenom tekstu u štampanom izdanju. Ovaj list je preneo izjavu predsednika košarkaškog kluba Napredak Nenada Stojkovića koji je po navodima ovih dnevnih novina kazao da godina pojedini klubovi prave ogromnu štetu, celoj ligi, našoj košarci uopšte. On je još i izjavio da je država dala ogroman novac svim klubovima i umesto da to bude podstrek, da se razvija košarka sve se to bacilo u vodu sa stvarima koje nemaju veze sa sportom i besramnim nameštaljkama.

„Kurir” je o ovim slučajevima zatražio i mišljenje čuvenog svetskog trenera Svetislava Pešića, rođenog Piroćanca. Ovaj stručnjak je kazao da je van zemlje i da nije upućen u sva ta dešavanja, ali da zna da je nešto bilo tako i prošle godine. Pešić je bio kategoričan da su to stvari koje ne smeju da se dešavaju u zemlji svetskog i evropskog šampiona u košarci.

Po saznanjima novinara Kurira za sada su pod posebnom lupom rezultati Dunava iz Starih Banovaca, jer je ovaj klub vezao tri pobede na kraju sezone i navodno na taj način volšebno izborio opstanak. Sporna je i pobeda Sloge nad Zlatiborom, kao i duel Slobode i Metalaca. Sloga iz Kraljeva je kao petnaestoplasirana pobedila Zlatibora, trećeplasiranu ekipu, a Metalac iz Valjeva koji je bio na 14. poziciji u ligi zabeležio je dve neočekivane pobede, kao domaćin protiv četvrtoplasiranog Novog Pazara i kao gost protiv petoplasirane Slobode iz Užica. Navodno, sporna je i pobeda u tom trenutku petnaestoplasiranog Dunava na gostovanju protiv četvoroplasiranog Novog Pazara.

Razvijajući tezu o spornim rezultatima ovaj dnevnik napominje da su za sve pomenute mečeve kladionice strmoglavo menjale kvote, pa je tako pobeda Novog Pazara nad Dunavom u jutarnjim časovima donosila kvotu 1,25, a već oko podneva kvota je bila 4 do 5. Dok je utakmica u popodnevnim časovima bila zabranjena za klađenje.

Ovi neverovatni rezultati su verovatno naveli komesara takmičenja, kao nadležnog lica Košarkaške lige Srbije, Leona Deleona da podnese krivične prijave protiv za sada nepoznatih počinilaca. Očekuje se da nadležni državni organi uskoro ispitaju sve one na koje KLS baca sumnju, konstatuje ovaj list i dodaje da ukoliko bude dokazana krivica žestoke kazne očekuju klubove koji su učesvovali u nečasnim radnjama. Po ovom mediju sve može da ide do prebacivanja u niži rang, kao i zabrane bavljenja košarkom ljudima koji su bili umešani u sve to.

3 komentara

  1. Sve to jeste, ali činjenica je da su na kraju izgubili tri zaredom, od toga jedna od prežaljenog Pirota sa 30 razlike – onda kad su mogli da obezbede opstanak ne obazirući se na ostale rezultate, a oni otišli tamo ko na izlet, činjenica je da su izgubili sijaset mečeva tokom proleća na koš razlike i činjenica je da su imali katastrofalni skor u gostima (ako se ne varam samo tri pobede od 15 gostovanja).

    Dakle, niko im nije kriv do oni sami, i jedino na sebe treba da se ljute. Da je nameštanja bilo, jasno je da je bilo, ali da su dobili samo jedan meč više, i pogotovo da nisu prokockali +16 u poslednjem meču, ništa ih ne bi izbacilo iz lige. Izbacili su sami sebe i realno nisu ni zaslužili da ostanu u ligi.

  2. Kao neko ko je igrao za KK Napredak jako sam zadovoljan ovim rezultatom jer je prva liga nerealan i skup projekat rukovodstva kluba od koga grad ima ogroman trošak. U KK Napredak su igrali pretežno igrači iz našeg kraja i okoline uz dva do tri uglavnom centra sa strane. Tako treba da bude dok god postoji. Pustite našu decu da igraju košarku, publika će dolaziti da gleda, a pre će ići da gleda našu decu nego amerikance (i to smo doživeli). Opština treba da ukine sredstva klubu ako barem 50% igrača nije iz naše opštine. Napredak je uvek sa našim igračima imao kvalitet za Prvu srpsku ligu, ali poenta postojanja ovog kluba je da nekih 200 klinaca u raznim kategorijama ide na treninge i mašta o tome da zaigra za prvi tim, a ne da gluvari ulicama ili sedi u kladionici i raspravlja o nameštanju utakmica. Nameštanja je bilo i biće. Ako se dokaže, izbaciti ih sve u niži rang, ali Pirot i Napredak ove godine su sami sebe izbacili jer su imali loše rezultate, gubili dobijene utakmice i nezavisno od nameštanja moraju u niži rang. A novac za plate ovih stranaca i pridošlica usmeriti u opremu za sve kategorije.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 + nineteen =