Алексинчане избацили резултати или намештаљке, о томе пишу и тиражне новине

Захваљујући корони, али и чудним резултатима на крају овогодишњег првенства у Кошаркашкој лиги Србије алексиначка публика ни ове, а најверованије ни следеће године неће гледати прволигашку кошарку. За такву одану публику то је права штета. На средини такмичарске сезоне ништа није наговештавало да ће расплет бити овакав. Од клуба који је био у средини табеле Алексинчани су захваљујући себи, али и понашањем других клубова дошли на позицију са које се селе у нижи ранг такмичења. Оно што људе у овом клубу више боли од самог испадања то је неправда и по њима неколико неспортских резултата у последња три кола.

О дешавањима у Кошаркашкој лиги Србије почели су да се баве и национални медији, а дневни лист Курир је на свом порталу у четири написа покушао да реконструише те сумњиве догађаје, као и у једном обједињеном тексту у штампаном издању. Овај лист је пренео изјаву председника кошаркашког клуба Напредак Ненада Стојковића који је по наводима ових дневних новина казао да година поједини клубови праве огромну штету, целој лиги, нашој кошарци уопште. Он је још и изјавио да је држава дала огроман новац свим клубовима и уместо да то буде подстрек, да се развија кошарка све се то бацило у воду са стварима које немају везе са спортом и бесрамним намештаљкама.

„Курир” је о овим случајевима затражио и мишљење чувеног светског тренера Светислава Пешића, рођеног Пироћанца. Овај стручњак је казао да је ван земље и да није упућен у сва та дешавања, али да зна да је нешто било тако и прошле године. Пешић је био категоричан да су то ствари које не смеју да се дешавају у земљи светског и европског шампиона у кошарци.

По сазнањима новинара Курира за сада су под посебном лупом резултати Дунава из Старих Бановаца, јер је овај клуб везао три победе на крају сезоне и наводно на тај начин волшебно изборио опстанак. Спорна је и победа Слоге над Златибором, као и дуел Слободе и Металаца. Слога из Краљева је као петнаестопласирана победила Златибора, трећепласирану екипу, а Металац из Ваљева који је био на 14. позицији у лиги забележио је две неочекиване победе, као домаћин против четвртопласираног Новог Пазара и као гост против петопласиране Слободе из Ужица. Наводно, спорна је и победа у том тренутку петнаестопласираног Дунава на гостовању против четворопласираног Новог Пазара.

Развијајући тезу о спорним резултатима овај дневник напомиње да су за све поменуте мечеве кладионице стрмоглаво мењале квоте, па је тако победа Новог Пазара над Дунавом у јутарњим часовима доносила квоту 1,25, а већ око поднева квота је била 4 до 5. Док је утакмица у поподневним часовима била забрањена за клађење.

Ови невероватни резултати су вероватно навели комесара такмичења, као надлежног лица Кошаркашке лиге Србије, Леона Делеона да поднесе кривичне пријаве против за сада непознатих починилаца. Очекује се да надлежни државни органи ускоро испитају све оне на које КЛС баца сумњу, констатује овај лист и додаје да уколико буде доказана кривица жестоке казне очекују клубове који су учесвовали у нечасним радњама. По овом медију све може да иде до пребацивања у нижи ранг, као и забране бављења кошарком људима који су били умешани у све то.

3 коментара

  1. Sve to jeste, ali činjenica je da su na kraju izgubili tri zaredom, od toga jedna od prežaljenog Pirota sa 30 razlike – onda kad su mogli da obezbede opstanak ne obazirući se na ostale rezultate, a oni otišli tamo ko na izlet, činjenica je da su izgubili sijaset mečeva tokom proleća na koš razlike i činjenica je da su imali katastrofalni skor u gostima (ako se ne varam samo tri pobede od 15 gostovanja).

    Dakle, niko im nije kriv do oni sami, i jedino na sebe treba da se ljute. Da je nameštanja bilo, jasno je da je bilo, ali da su dobili samo jedan meč više, i pogotovo da nisu prokockali +16 u poslednjem meču, ništa ih ne bi izbacilo iz lige. Izbacili su sami sebe i realno nisu ni zaslužili da ostanu u ligi.

  2. Kao neko ko je igrao za KK Napredak jako sam zadovoljan ovim rezultatom jer je prva liga nerealan i skup projekat rukovodstva kluba od koga grad ima ogroman trošak. U KK Napredak su igrali pretežno igrači iz našeg kraja i okoline uz dva do tri uglavnom centra sa strane. Tako treba da bude dok god postoji. Pustite našu decu da igraju košarku, publika će dolaziti da gleda, a pre će ići da gleda našu decu nego amerikance (i to smo doživeli). Opština treba da ukine sredstva klubu ako barem 50% igrača nije iz naše opštine. Napredak je uvek sa našim igračima imao kvalitet za Prvu srpsku ligu, ali poenta postojanja ovog kluba je da nekih 200 klinaca u raznim kategorijama ide na treninge i mašta o tome da zaigra za prvi tim, a ne da gluvari ulicama ili sedi u kladionici i raspravlja o nameštanju utakmica. Nameštanja je bilo i biće. Ako se dokaže, izbaciti ih sve u niži rang, ali Pirot i Napredak ove godine su sami sebe izbacili jer su imali loše rezultate, gubili dobijene utakmice i nezavisno od nameštanja moraju u niži rang. A novac za plate ovih stranaca i pridošlica usmeriti u opremu za sve kategorije.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + three =