Алексиначко здравство: Лекари све болеснији, ситем издржава

Вирус ковид не штеди ни алексиначке здравствене раднике. Доста њих је тренутно ван радних обавеза било због оболевања или самоизолације због контаката са зараженим. То све отежава рад наших здравствених установа.

У Општој болници Алексинац од 299 запослених њих 49 је у изолацији. Међу њима 24 радника су позитивна на вирус корона, од тога 22 су медицинска, а два немедицинска.

− Ситуацију посебно чини тешком то што је највећи број из одељења која највише и раде са Ковид пацијентима, амбуланта, лабораторија, рендген техничари и хирургија. Тако да се надамо да ће, с обзиром да постоји пад, то још не значи да треба да будемо опуштени, напротив, да ће и број радника који се враћају на посао бити већи како бисмо могли да грађанима будемо на услузи. Како за Ковид пацијенте тако и за оне који не болују од Ковида – каже за наш медији др Горан Видић, директор Опште болнице, који је пун хвале за запослене које предводи.

Ништа лакше није ни медицинарима у Дому здравља. Више од половине лекара је ван радних активности.

− Кадровска ситуација је тешка, из више разлога, конкретно општа медицина има 26 лекара по кадровском плану, 11 тренутно ради са грађанством, а чак осам смо морали да пребацимо у Ковид амбуланту. Преосталих седам су или на годишњим одморима, које морају по закону да искористе до краја године, или су се разболели ,или су у изолацији због тога што се неко од укућана разболео. Тако да је ситуација заиста на ивици идржљивости. Ја морам да похвалим све запослене који заиста одговорно раде свој посао и успевају за сада да издрже све што морају − објашњава др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља.

Алексиначке здравствене установе осим што имају проблем око разбољевања радника, одређени број својих запослених упутиле су и на испомоћ колегама у другим срединама где се лече наши суграђани. Из Опште болнице две медицинске сестре су радно ангажоване у ковид болници у Сокобањи, а један анестезиолог у Клиничком центру Ниш. Из Дома здравља шест медицинских сестара је на испомоћ у ковид болници у нишком „Чаиру”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + sixteen =