Pčelari

Алексиначки пчелари забринути за багремов мед

Киша која ових дана пада углавном прија већини пољопривредних култура, међутим пчеларима задаје главобоље. У току је пчелиња паша у којој доминира багремов цвет, а због хладних и кишних дана пчеле не могу да прикупе мед. Према проценама овдашњег удружења очекује се драстичан пад производње багремовог меда.

dr RodoljubZivadinovic‒ Ми очекујемо да приноси буду на нивоу од неких 30 до 35 процената максимално од оних уобичајених, што је велика штета. То је и мед који се најлакше може пласирати у иностранство и да донесе девизни прилив држави и корист пчеларима. Тако да ће пчелари бити на тешким мукама ове године – каже др Родољуб Живадиновић из Савеза пчеларских организација Србије.

Да ће род бити мањи од прошлогодишњег указује и познати пчелар Војкан Стојановић из Житковца.

‒ Очекујем просечан принос од шест до седам килограма по кошници, што је знатно мање од прошлогодишњих 30 килограма. Јака пчелиња друштва донеће приносе, док она слабија, прикупљени мед мораће већ од јуна да користе за исхрану – објашњава Стојановић, уз напомену да багрем није свуда прецветао и да је његово оштећење од мраза различито у зависности од подручја.

bagrem

Посебно је тешка ситуација за оне који пчеларење обављају у нижим пределима где багрем прецветава. Какве ће резултате пчеле да остваре у подпланинским и планинским пределима зависиће од температура које буду владале ноћу и оне не смеју бити ниже од 12 степени.

‒ Има на планинама багрема који још није процветао или управо процветава, па ја апелујем на пчеларе да покушају да пронађу неку локацију на вишим теренима. Има таквих локација, а како ће тамо медити када је време хладније опет нико не зна ‒ каже Родољуб Живадиновић, уз напомену да се у наредном периоду очекују максималне температуре у долинама до 25 степени, док ће на планинама оне бити ниже.

Да ли ће на тим нижим температурама багрем медити остаје да се види. Др Живадиновић напомиње да се код једног нашег пчелара десило да иако је ноћна температура била свега четири степена пчеле су сакупиле три килограма меда тог дана, што је необјашњиво.

‒ У неким деловима општине има још увек расцветалог багрема који киша није уништила. Јучерашњи дан је био јако хладан, али без обзира на то у једном делу је било мало топлије и пчеле су унеле, сходно информацијама које добијамо од пчелара, око килограм меда. Према томе багрем је колико год ово време било лоше ипак издашан и даје нектар, али је мало прилика да га пчеле сакупе – каже др Живадиновић и очекује са најавом бољих временских прилика од суботе и боље уносе меда у кошнице.

Pčele

Пчелари нису изненађени неповољним временским условима који лоше утичу на производњу меда, али су немоћни да било шта учине.

‒ Ми смо нажалост и очекивали да ће бити проблема ове године током пролећа. Прошле године због великог броја вулкана који су били активни на овој земљиној полулопти, стручњаци су најављивали хладније пролеће и нажалост то се и обистинило. Вулканска прашина продире високо изнад облака у стратосферу и горе одбија зраке сунца и практично ми због тога имамо овакве садашње температуре – објашњава др Живадиновић.

Према неким проценама алексиначки пчелари располажу са око шест хиљада кошница, и углавном су то мањи произвођачи. Сматра се да преко петсто заљубљеника у пчеларство има кошнице.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + 3 =