Med

Aleksinački pčelari: Virus korona nije jedina nedaća

U mnogim aleksinačkim naseljima je jutrošnja temperatura bila oko nule, što nikako ne poguduje poljoprivredi. Pčelar Vojkan Stojanović iz Žitkovca kaže da se njegov pčelinjak u Belji zabeleo od slane, jer je temperatura bila minus dva. On upoređuje da je u istom periodu ona u Žitkovcu bila na nultom podeoku, a u dolini Morave oko četiri.

Jutrošnje vremenske prilike su samo nastavak neprilika sa kojima se aleksinački pčelari suočavaju. Bilo je hladnih noći, jutara sa mrazem i snežnih dana u periodu cvetanja ranih voćaka, pre svega šljive dženerike, odnosno u narodu poznate kao vidovke. Zato se sada sve nade polažu u bagrem i njegov cvet. Dotle će pčelari morati da prihranjuju svoje rojeve, naročito tokom aprila. Med

‒ Najbolje je stavljati pogače jer su za sirup noći hladne. Znači sirup ne bi trebalo da dolazi u obzir jer pčela treba da savlada veliku visinu da bi konzumirala taj sirup ‒ preporučuje Stojanović.

Naš sagovornik objašnjava da na minus dva bagrem izmrzne, ali postoji mogućnost da je negde bilo površinskog mraza i da na visini od preko dva metra stabla nisu osetila ovu pojavu.

‒ Mrazevi koji se javljaju u ovo vreme uglavnom oštećuju i ubijaju bagremov cvet. Po mojoj računici, imaće ga u nekim delovima, ali neće biti prisutan na svim mestima – objašnjava Stanojević.

Prema saopštenju Saveza pčelarskih organizacija Srbije SPOS pčelari su nezadovoljni što nije prihvaćen njihov predlog upućen nadležnima da se pčelarima starijim od 65, odnosno 70 godina omogući odlazak na pčelinjake i pored zabrane kretanja. To će takođe, značajno uticati na proizvodnju meda, jer je među pčelarima veliki broj u ovoj starosnoj grupi.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten − six =