Med

Алексиначки пчелари: Вирус корона није једина недаћа

У многим алексиначким насељима је јутрошња температура била око нуле, што никако не погудује пољопривреди. Пчелар Војкан Стојановић из Житковца каже да се његов пчелињак у Бељи забелео од слане, јер је температура била минус два. Он упоређује да је у истом периоду она у Житковцу била на нултом подеоку, а у долини Мораве око четири.

Јутрошње временске прилике су само наставак неприлика са којима се алексиначки пчелари суочавају. Било је хладних ноћи, јутара са мразем и снежних дана у периоду цветања раних воћака, пре свега шљиве џенерике, односно у народу познате као видовке. Зато се сада све наде полажу у багрем и његов цвет. Дотле ће пчелари морати да прихрањују своје ројеве, нарочито током априла. Med

‒ Најбоље је стављати погаче јер су за сируп ноћи хладне. Значи сируп не би требало да долази у обзир јер пчела треба да савлада велику висину да би конзумирала тај сируп ‒ препоручује Стојановић.

Наш саговорник објашњава да на минус два багрем измрзне, али постоји могућност да је негде било површинског мраза и да на висини од преко два метра стабла нису осетила ову појаву.

‒ Мразеви који се јављају у ово време углавном оштећују и убијају багремов цвет. По мојој рачуници, имаће га у неким деловима, али неће бити присутан на свим местима – објашњава Станојевић.

Према сaопштењу Савеза пчеларских организација Србије СПОС пчелари су незадовoљни што није прихваћен њихов предлог упућен надлежнима да се пчеларима старијим од 65, односно 70 година омогући одлазак на пчелињаке и поред забране кретања. То ће такође, значајно утицати на производњу меда, јер је међу пчеларима велики број у овој старосној групи.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + three =