Алексиначка публика уживала у фолклору КУД-а из Билеће

У великој сали Центра за културу и уметност синоћ је одржан заједнички концерт представника ГКУД „Алексинац” и гостију из Републике Српске, односно чланова ГКУД „Владимир Гаћиновић” из Билеће. Сплетовима игара са Косова, Врања и других крајева Србије представили су се чланови ових културно-уметничких друштава.

Градско културно-уметничко друштво „Владимир Гаћиновић” из Билеће је друштво са великом традицијом, која датира од 1935. године, али је имало дугогодишњу паузу у раду. Ове године гости из Билеће прослављају 10. годишњицу од поновног покретања, односно обнављања рада друштва.

Друштво тренутно чини стотинак чланова, а општинa попут осталих мањих локалних средина има проблем са одласком омладине, напоменуо је председник ГКУД „Владимир Гаћиновић”, Небојша Роган.

‒ Након завршетка средње школе наши омладинци иду на студије пре свега у Београд, Нови Сад и Бања Луку, мали број њих се врати у Билећу, тако да се трудимо да стално обнављамо своји ансамбл ‒ рекао је Небојша Роган.

ГКУД „Владимир Гаћиновић” из Билеће се труди да се одазове што већем броју позива гостовања пре свега у Србији, онолико колико им време, обавезе или финансије дозвољавају.

‒ Овом приликом бих желео да се захвалим нашим домаћинима, пре свега Новици Првуловићу, Милени Рашић и Михајлу Павковићу као и челницима општине Алексинац што су нас угостили, али и свим грађанима Алексинца који су нам исказали гостопримство и љубав, и надам се да ћемо имати прилике да угостимо што више ваших суграђана, који дођу у Билећу и на тај начин наставимо да развијамо ово наше пријатељство ‒ закључио је Роган.

Председник Културно-уметничког друштва „Алексинац”, Новица Првуловић, рекао је да контакти са уметничким друштвом из Билеће постоје неко време и исказао своје задовољство што су коначно организовали њихово гостовање.

‒ Ово је први наш сусрет. Градско позориште ‘Театар 91’ је прошле године било у Билећи, играли су тамо једну представу, а иначе већ неко време постоје контакти које успешно одржава господин Михајло Павковић. Сада се указала прилика да ми њих позовемо у госте, да покушамо да им будемо добри домаћини и надам се да смо у томе успели. Веома ми је драго што су они одмах иза ових првомајских празника искористили прилику да дођу код нас. Водимо разговоре да негде крајем јуна ми будемо гости њима у Билећи и наш почетак пријатељства наставимо кроз будућа дружења ‒ рекао је Првуловић.

Нашем културно-уметничком друштву предстоје гостовања на фестивалу у Блацу, као и Прокупљу, одлазак на Монтенегрофест у Сутомору, као и гостовање у побратимској оштини Еани у Грчкој.

Више фотографија можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + 17 =