Алексиначка комунална предузећа у првих девет месеци ове године

Општинско веће општине Алексинац тромесечно разматра извештаје о раду овдашњих јавних предузећа. На јучерашњој седници било је речи о њиховом пословању у прва три месеца. Општи закључак после излагања представника овог дела јавног сектора и дискусија већника је тај да су општинска предузећа нешто успешнија у односу на претходни период, али и са најавама о неизвесним пословним резултатима до краја године.

Изражено кроз бројке на крају трећег тромесечја, резултати су бољи него у односу на полугодишњи пресек. Од три предузећа, чији је оснивач локална самоуправа, два су имала позитиван салдо, док је једно исказало губитак. Нешто бољи финансијски конто имају они комуналци који су летос добили одређено повећање цена својих услуга.

ЈКП „Комуналне услуге” је после неколико година овог пута исказало добит од 253.000 динара. Како је објаснио директор Далибор Марковић, то је резултат спроведене консолидације и мало, али значајно кориговање цена услуга, као и ангажовање на додатним пословима.

Марковић је, нажалост, најавио и актуелне проблеме који утичу на функционисање колектива. Цена енергената је скочила, а приметан је и недостатак радника. Од некадашњих 96, сада је са радном књижицом њих 90, па је неопходно хитно одобравање пријема нових комуналаца.

И представник ЈКП „Водовод и канализација” образлажући добит од 7,6 милиона динара, казала да је то више рачунско него реално стање. Осим раста цена енергената „Водовод” оптерећује и отплата кредита, односно пристигле рате, и од домаћих и страних кредитора.

Најлошије финансијке резултате исказало је Јавно предузеће за путеве и стамбено-комуналну делатност општине Алексинац. На деветомесечном пресеку је губитак од око три милиона динара, иако је раније било у плусу. Као разлог наводи се раст цена нафте, другог репоматријала, резервних делова, отежана набавка нових возила и доскорашње некориговање цена.

У сва ова три јавна предузећа истичу да су погоршани услови пословања у протеклих месец дана па се очекује борба за опстанак. У томе се рачуна и на помоћ локалне самоуправе и очекују се ових дана разговори између оснивача Општине Алексинац и руководства комуналних предузећа. Уз то треба поменути и податак који се се чуо, да су зараде комуналаца испод просека у Србији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × three =