Представљен својеврстан зборник радова васпитача

У Великој сали Дома културе Алексинац, пре неколико дана, уприличено је представљање књиге „У вртићу – Православље, здравље из природе и лековито биље”. Овај својеврстан зборник радова медицинских сестара-васпитача и васпитача Предшколске установе „Лане” приредила је Мирјана Видојковић, педагог ове предшколске установе, а издао Центар за културу и уметност Алексинац.

На самом почетку књиге, приређивач се обраћа читаоцу речима Светог Аве Јустина Поповића: „Дете, гле, парче неба на Земљи, гле, парче небеске истине, парче небеске бестрасности. Васпитање младог нараштаја подразумева да се буде честит, побожан, мудар, поуздан, храбар. То је одговоран посао”. У наставку стоји да је породица наследник духовних и моралних образаца и вредности. Улога предшколске установе је да подржи породицу у остваривању васпитне и образовне функције.

− Књига, чијој презентацији присуствујемо представља својеврсну збирку радова на тему православља, здравља из природе и лековитог биља. Иако не осликава праксу из Предшколске установе, јесте нешто у шта је Мира годинама улагала много енергије и труда, а наши васпитачи практичари су својим активностима подржали реализацију ових тема у свом раду са децом. Времена се мењају. Предшколско васпитање и образовање пролазе кроз реформе, па самим тим се испред нас постављају нови захтеви у реализацији васпитно-образовног рада. Међутим, свако време оставља простора да се у зазирање мултикултуралних и отворености негује традиција и култура једног народа − рекле је Виолета Поповић, директорка Предшколске установе „Лане” приликом промоције књиге.

Учешће у програму, током промоције, узео је и Омладински хор Центра за културу и уметност Алексинац под диригентском палицом Миље Миловановић, а на крају је приказан и филм о књизи.

Током промоције, у Холу Дома културе, организована је хуманитарна продаја књига, а приход од куповине намењен је лечењу девојчице Николине Станковић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =