Poreska uprava

Алексинац остаје без Пореске управе

Од 1. јула Филијала Ц Алексинац Пореске управе са припадајућим одсецима Ражањ и Сокобања гаси се и припаја Филијали Ниш. Ова одлука у складу је са новом реформом Пореске управе, а док је у Министарству финансија правдају стварањем ефикасније управе, грађани и део стручне јавности сматрају да је по много чему ова новина неповољна за Алексинац и његово становништво.

У Министарству финансија наводе да ова судбина неће снаћи само алексиначку филијалу, већ да ће се рационализацијом, са постојећих 78 мрежа свести на свега 37 филијала. У Алексинцу и Сокобањи остаће организационе јединице за контролу такозваних непериодичних пореза, као што су порез на пренос апсолутних права за моторна возила и непокретности, порез на наслеђе и поклон, порез на држање, ношење и употребу добара. Предвиђено је и да у овим местима остане писарница где ће грађани моћи да предају своје захтеве.

‒ У том смислу, квалитет услуга за највећи број грађана се неће изменити. Имајући у виду чињеницу да је почетком марта 2019. године Пореска управа омогућила електронски сервис издавања пореских уверења правним лицима, предузетницима и физичким лицима, припајање филијале Алексинац филијали Ниш неће узроковати никакве додатне трошкове за пореске обвезнике – стоји у одговору који је нашој редакцији доставила Пореска управа.

У локалној самоуправи су нам рекли да је раније било покушаја да Филијала остане у Алексинцу. Још пре две године руководство алексиначке филијале обратило се народном посланику Далибору Радичевићу и председнику општине за помоћ.

‒ Тада сам ступио у контакт са руководством Пореске управе у Београду и добио сам информацију да гашењем филијале у Алексинцу грађани наше општине неће имати додатних трошкова, односно да неће за сваку ситницу морати да одлазе за Ниш. Значи да, осим што ће део службе Пореске управе да се пресели за Ниш, што се тиче грађана наше општине ништа се не мења, барем на основу уверавања које сам ја добио ‒ рекао нам је посланик Радичевић. 

Добри познаваоци прилика кажу да реформом нису најбоље сагледани пољопривредници. Велики број њих има нерешен здравствени и пензиони статус, уз позамашна дуговања, па би преписке преко писарнице за њих биле скоро немогућа мисија.

Разумљива је потреба да пореска управа буде у корак са великим и развијеним земљама где се оваква врста услуга завршава електронским путем, али је тешко схватити да се пренебрегава чињеница да је становништво, посебно на селима, дигитално неписмено и да се на овај начин „дискриминише” та немалобројна популација. Не треба занемарити ни чињеницу да радници из алексиначке филијале одлазе у Ниш, па је питање да ли ће неко од садашњих или будућих радника Пореске управе можда одлучити да у Нишу и остане.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =