Нова хапшења у случају „лажних нектарина”

Афера око пласирања грчких нектарина и брескви као домаћих на руско тржиште, због које је почетком године ухапшено пет особа, добила је нове актере хапшењем још петоро осумњичених. Ухапшен је 41-годишњи С.С. за којег МУП наводи да је одговорно лице фирме „Цитрум” из Алексинца, као и И.А. (1996), В.Н. (1981), М.К. (1960) и С.К. (1987) који се терете за саучесништво у сачињавању лажних уговора.

‒ Сумња се да је С.С. организовао увоз нектарина и брескви од добављача из Грчке, складиштио воће у привредном друштву ‘Цоја промет’, а потом га лажно декларисао и отпремао као производе домаћег порекла купцима у Руској федерацији – наводи се у саопштењу добијеном од нишке полиције, која је ову акцију спровела у сарадњи са Одељењем за борбу против корупције и Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу. 

У саопштењу се додаје да се четири ухапшена физичка лица терете да су фиктивно продавала воће и на тај начин омогућила израду лажне документације и приказивање увезених нектарина и брескви као робу домаћег порекла.

‒ Сумња се да је С.С. на овај начин прибавио привредном друштву ‘Цоја промет’ противправну имовинску корист у износу од 104,86 милиона динара – додаје се у саопштењу.

Осумњичени који се терете за злоупотребу положаја одговорног лица и прање новца уз кривичну пријаву приведени су Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу.

Подсетимо да је фебруара ове године већ обављено једно хапшење због наводног пласирања нектарина и брескви са лажном декларацијом. Тада је полиција саопштила да је због сумње да су Русима препродавали грчко воће са лажном документацијом као да је произведено у Србији ухапшено пет особа међу којима су одговорна лица предузећа „Цоја промет” из Алексинца, предузећа „Цитрум” АКЗ из Београда и Д&Б Транса.

О судбини тих хапшења у данашњем саопштењу није било никаквих информација, а у МУП-у Србије нису могли да нам потврде да ли је фирма „Цитрум” из Алексинца, коју претрагом нисмо успели да пронађемо у АПР-у, повезана са фирмом „Цитрум” АКЗ из Београда чија су одговорна лица ухапшена у фебруару.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × four =