Алексинац има оволико паркинг места и овакве путеве

Чланови Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац на данашњој седници усвојили су Извештај о извршеној контроли и оцени стања општинских путева. Од 39 контролисаних саобраћајница највише њих, чак 14, оцењено је да су у лошем стању, а у врло лошем 8 праваца. Оцену добар добило је 9 саобраћајница, а 8 праваца је оцењено са средње добрим.

Савет је подржао и  измену и допуну Одлуке о регулисању саобраћаја на путевима у општини Алексинац која се, поред осталог, односи и на паркирање. Ако одборници на наредном скупштинском заседању дају зелено светло овим допунама укупно ће бити пројектовано за наплату 611 паркинг места и 12 места за лица са посебним потребама. За паркирање путничких аутомобила, мопеда и мотоцикала ван зона наплате одређено је 196 паркинг места без наплате. Одређена су и паркинг места за јавне институције, 29 укупно. Укупно за насеље Алексинац је пројектовано 848 паркинг места.

Савет је разматрао и више пристиглих захтева за регулацију саобраћаја. Савет Месне заједнице Грејач се обратио са молбом да се регулише заузимање јавних површина и део пута расходованим возилима, што угрожава безбедност учесника у саобраћају. Овај предмет биће достављен надлежној инспекцији са захтевом да она реагује и предузме законске активности.

Грађане у Месној заједници Тешица муче несавесни возачи камиона преко 7 тона, који и поред забране прелазе преко моста на Јужној Морави на путном правцу Тешица – Дражевац – Доња Трнава. Раније постављене ограничавајуће препреке су порушене. Разматрајући овај предмет чланови Савета су упознати да је урађен пројекат израде јачих граничника и да је тај посао понуђен локалном предузећу за путеве. Пошто се ради о изради елемената тешких и по неколико тона и великог профила алексиначки путари мораће овај посао да препусте колегама који га добију на јавној набавци.

Мештане Црне Баре муче камиони који извлаче огревна дрва и који по њиховом мишљену уништавају и онако лош коловоз на путном правцу према Станцима. Савет је оформио Комисију која ће установити стање пута, након чега ће бити позвани представници Шумске секције на договор да након експлоатације дрва пут врате у првобитно стање. У супротном, највероватније следи постављање знака забране кретање таквим возилима.

У Делиграду је актуелна безбедност деце поред школе која је поред државног пута. На овој деоници има саобраћајних незгода, а у непуних месец дана било их је две. Тамошња месна заједница затражила је постављање лежећег полицајца. Разматрајући овај предмет речено је да су на овом државном путу урађене зоне школе у Рутевцу и Вукашиновцу, да је сада на реду Делиград. Зато је одлучено да у Плану рада Савета за следећу годину буду предвиђена и финансијска средства за израду пројектне документације. Пошто се ради о државном путу чији је управљач Путеви Србије неопходна је и њихова сагласност.

Савет је дао сагласност за краткотрајну промену режима саобраћаја у два случаја. Тачније, приликом одржавања традиционалног вашара 27. октобра у улици Војске Југославије иза ТАШ-а и 30. и 31. октобра у делу улице Момчила Поповића, од улице Књаза Милоша до Душана Тривунца, због одржавања Дигиталне експедиције, односно саобраћајне едукације младих.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + fourteen =