Ловци – Добар поглед

За око хиљаду ловаца са територије наше општине у недељу почиње ловна сезона. За разлику од минулих година, када је са десне стране Јужне Мораве лов почињао недељу дана касније него са леве, ове године сви ловци ће у недељу од 7 до 15 сати ловити зеца и фазана.

У ловишту Ловачког удружења „Тигар” из Житковца ловна сезона трајаће 6 недеља, док ће чланови Ловачког удружења „Делиград” из Алексинца ловити једну недељу мање. Са десне стране Мораве прве две недеље ће се ловити зец и фазан, а потом само фазан, док ће се у ловишту са леве стране Мораве, према Јастребцу, зец ловити прве и последње недеље.

Планирано је да лов у Тигровом ловишту на фазана траје до краја новембра, али је могуће да се лови и прве недеље децембра, у случају да не буде испуњен годишњи план одстрела. Иако неупућени сматрају да су ловци само људи који недељом одлазе у поље да улове животиње, та слика је мало другачија. Ловци су пре свега спортисти који брину о животињама, па није реткост да се из лова врате празних ранчева.

Поред одстрела, постоје и дужности ловца. На пролеће је организовано бројање дивљачи, ловци зими врше прихрану и изношење соли, а на јесен праве хранилишта и поилишта. Њихова обавеза је такође и да уклањају штеточине из ловишта.

Насловна фотографија: Илустрација (извор Гугл/Јутјуб канал Лов и Риболов).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + 18 =