Акцијаши: Имали смо елан да градимо земљу

Учесници некадашњих омладинских радних акција јуче су у Дому омладине обележили 1. април – Дан омладинских радних акција. Био је то, не само повод поновног сусрета и евоцирања успомена, већ и размена искустава и дружење са припадницима млађих генерација који настављају традицију ОРА.

Srđan Ilić На одлуку Скупштине Југославије да се 1. април, установи као дан акцијаша још давне 1946, када је почела једна од највећих радних акција у тадашњој земљи, подестио је председник алексиначког удружења „О рук генерација” Срђан Илић.

‒ То је била припрема за изградњу пруге Брчко – Бановићи. Кроз акције је прошло два милиона људи, а и цео данашњи Нови Београд подигнут је захваљујући омладинцима – рекао је Илић и додао да су алексиначки акцијаши учестовали у радним акцијама широм тадашње државе. 

„О рук генерација” има тенденцију, не само да сачува од заборава велики допринос акцијаша, већ и да млађим генерацијама приближи колективни и волонтерски дух који је красио некадашње омладинце. Једна од најзначајнијих прошлогодишњих активности удружења било је учешће на еколошкој радној акцији „Копаоник 2018”. Mihajlo Popović Био је то први одлазак младих из Алексинца на неку акцију после дугог низа година. Међу 33 младих на ЕКО ОРА били су и алексиначки гимназијалци Филип Марковић, Ана Стаменковић и Михајло Поповић.

‒ На ту радну акцију смо отишли изненада, нисмо знали ништа о томе. Веома ми је драго што су радне акције, после толико година, обновљене. Радна акција је била предивна, пуно добрих људи, пуно позитивне енергије ‒ рекао је Михајло Поповић, додајући да ће се радо одазвати и будућим акцијама.

Filip Marković ‒ Највећи утисак је оставило то ново, другачије дружење кроз рад. Пошумљавање није било толико тешко као што сам очекивао јер када имате добро друштво више делује као забава. Упознали смо доста пријатеља широм Србије и надам се да ћемо се поново наћи на некој радној акцији ‒ додаје Филип.

Синоћну свечаност пратило је и отварање изложбе оригиналних фотографија, докумената и предмета омладинских радних акција у бившој Југославији. Ову изложбу аутора Божидара Вучковића и Драгана Миловановића, приредио је Народни музеј Лесковац. Један од аутора Божидар Вучковић истакао је колики су значај имале некадашње акције и да је волонтерски рад био мотивисан жељом да се заједнички ствара уређенија држава. Božidar Vučković

‒ И ове изложене фотографије нису прављене овако велике да би показале величину добровољног рада, јер нема фотографије која би могла да буде тако велика да би показала величину добровољног рада, али су сасвим довољно велике да покажу колико је задовољства, колико елана, жеље да се изгради земља постојала у тим младим људима. Колико смо ми имали елана да увек направимо један корак више, да саградимо нешто више, а не да срушимо и уништимо, него да кажемо ово је наше, овде има и део мене који је уграђен, да ли преко зноја, да ли преко идеје, да ли преко рада, потпуно је свеједно, али то је део нас ‒ истакао је Вучковић. 

На јучерашњем скупу говорио је и Мића Милојевић из Уније бораца народноослободилачких ратова, који је окупљене подсетио на лик и дело истакнуте партизанке Алексинчанке Леле Поповић, односно Јелене Тривунац.

ORA

Свечаности у Дому омладине претходило је у преподневним сатима полагање цвећа на спомен-обележје у селу Чукуровцу где је 9. јула 1945. основана прва омладинска радна бригада у Србији. Делегације „О рук генерације” и Уније бораца посетиле су и гробље у Горњем Адровцу где је сахрањен народни херој Ратко Јовић Душко.

ORA

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − four =