Акција локалне заједнице на уклањању смећа поред путева

Договор који је постигнут између Општине Алексинац, Центра за социјални рад и Јавног комуналног предузећа „Комуналне услуге”, објављен на фејcбук страници Општине Алексинац, омогућиће радно ангажовање одређених корисника социјалних примања на очувању животне средине, односно на скупљању смећа поред важних саобраћајница на територији наше општине.

У наредним месецима, по четири особе дневно би прикупљале бачени отпад поред путних праваца Делиград-Суботинац, Алексинац-Бованско језеро, Алексинац-Липовац, Алексинац-Житковац, Житковац-Витковац и Житковац-Велики Дреновац.

У подели посла, Центар би препоручио лица која имају социјалну радну обавезу, Општина би обезбедила превоз као и рукавице и вреће за смеће, док би „Комуналне услуге” набавиле осталу заштитну опрему и одвозили прикупљен отпад. Како нам је рекао директор алексиначких комуналаца Далибор Марковић ово јавно предузеће не би добијало додатна средства из општинског Буџета, јер би се одвожење смећа одвијало у оквиру редовних активности. То се организује тако што се скупљачи ангажују на правцу где се тог дана врши редовно, по распореду, прикупљање комуналног отпада, па се преузимање прикупљеног смећа поред пута врши, такорећи, успутно.

− Лица се одвозе на једно место. Рецимо, прекјуче су одвезени на крај наше општине према Сокобањи. Одатле лица са једне и са друге стране регионалног путног правца скупљају смеће, остављају џакове са стране и када дођу до неке дестинације, зову, како би се по њих дошло. Јавно комунално предузеће „Комуналне услуге” скупља те џакове и иза себе остављамо, да сви наши гости, пролазници, и наше становништво види једну лепшу слику наше општине и једно уредније стање – каже, поред осталог, Марковић, објашњавајући како ова акција функционише.

Пракса у појединим локалним самоуправама, које су на овај начин организовале прикупљање и уклањање смећа нађеног поред путева је позитивна, па је за очекивање да тако буде и у нашој средини.

Извор фотографија: Фејсбук страница Општине Алексинац.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 3 =