Gugl

Гуглов водич кроз светове

Постоје људи који сматрају да је књижевност умрла, да више нико не чита, а на то се посебно жале књижевни критичари. Међутим, постоје и они који сматрају да је књижевност веома потребна. У ту групу спада и Ненад Гугл, млад и талентован писац чији је роман „Умро сам у петак” представљен синоћ у библиотеци „Вук Караџић”. Gugl

‒ Ова књига на један посредан и суптилан начин нас уводи у освешћивање и буђење онога што ми заправо и јесмо. Реч Ненада Гугла је у служби тишине, а он је успео да пробуди тишину у читаоцу, која отвара нове хоризонте, до тада непознате и неслућене – рекао је између осталог, уредник издања, Хаџи Душан Милошевић. 

Професор књижевности Владимир Димитријевић је окарактерисао овај роман као водич кроз светове данашњег човека на један невероватан и брз начин, са пуно филмских и сајбер ефеката. У једном тренутку, сматра професор Димитријевић, читалац као да се налази у видео игрици, а већ у следећем, он излази у свет невероватне метафизике који подсећа на ону меланхоличну атмосферу из „Сеоба” Милоша Црњанског. Gugl

‒ Ја вам овај роман препоручујем као изванредну прозу која нема намеру да фасцинира. Ово је роман о томе како избећи замку у коју смо сви упали. Човек је данас као онај хрчак кога убаце у точак, а он окреће, окреће, мислећи да негде иде, а он је уствари у истом том кругу. Овај роман покушава да нам покаже како да из тога изађемо и да почнемо да живимо слободно ‒ истакао је Димитријевић уз поруку, да је само она реч после које се заћути права реч, а да је све остало брбљање, и коришћење речи као потрошне робе, а то нам није потребно од књижевности. 

Gugl

‒ Какав сам ја писац ако очи мојих читалаца не засијају после читања. То је био мој циљ, а да ли сам успео, то је друго питање. Моји критеријуми су били да напишем само оне речи који могу да буду последње речи које су написане у животу и преношење неке поруке – рекао је Ненад Гугл нагласивши да је роман писао за читаоце, а не за књижевну критику. 

На овој књижевној вечери говорио је и директор библиотеке Војкан Поповић, а одломак из романа читао је Синиша Голубовић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 2 =