„Umreja nesam”

Da stvaralaštvo na narodnom dijalektu nije izumrlo pokazalo je i književno veče, održano sinoć u Domu omladine, na kome je predstavljen zbornik poezije sa Festivala književnog stvaralaštva na narodnom govoru, odnosno dijalektu „Preobraženjsko pojanje”.

„Ne se igraj”, „Dragička”, „Umreja nesam” – to su naslovi nekih od pesama koje su govorili: Minja Ilijeva, Slavka Vojinović, Bratislav Petrović, Ljiljana Ana Vučković i naš sugrađanin Aleksandar Đorđević.

Preobranjensko pojanje

‒ Festival je prvi put organizovan 2012. godine i prve četiri godine je bio okrenut prevashodno poeziji, a posle toga je prerastao u festival književnog stvaralaštva. Raduje činjenica što je, osim pisaca iz naših krajeva, na festivalu sve više kvalitetnih stvaralaca iz republika bivše Jugoslavije, ali i naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu. Van konkurencije, na ovoj svojevrsnoj smotri stvaralaštva na dijalektu, učestvovali su  i afirmisani autori Violeta Jović i Vlasta Cenić ‒ kaže Miroslav Mitković, pesnik i jedan od pokretača festivala koji poslednjih nekoliko godina organizuje Narodna biblioteka „Stevan Sremac” iz Niša.

Književno veče svojim nastupom ulepšao je frulaš Radovan Jovanović.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

5 × five =