SO Aleksinac

Радна и последња седница СО Алексинац

На самом почетку локалне скупштине, на предлог председавајућег Грујице Вељковића, дневном реду са 20 тачака придодато је још осам нових. Реч је о тачкама које су претходно усвојене на седници Општинског већа. Одборници Иван Димић (ДСС) и Бобан Ранђеловић (ДС) замерили су што им је материјал за ове тачке достављен пред сам почетак седнице и истакли су да са овом допуном одборници добијају дневни ред као за две скупштине. Њихов предлог да се оне не уврсте у дневни ред није прихваћен као и потоњи предлог да по редоследу буду на крају.

Предлог одлуке о општем кућном реду у стамбеним и стамбено пословним зграда, као и План детаљне регулације дела заштитног левообалног насипа Јужне Мораве прихваћени су без расправе, али је тачка која се тицала регулисања саобраћаја на путевима на територији општине привукла велику пажњу одборника. Сматрајући да се ради о веома озбиљној теми, одборник Димић је предложио њено скидање са дневног реда и да се о њој расправља на следећој седници. Марјан Ракић, одборник Јединствене Србије апеловао је да се регулише саобраћај у Нишкој улици, посебно у делу од Грамера до погона Електродистрибуције. Проблем је, како је навео, паркирање у овом делу улице које највише угрожава пешаке. Заменик председника општине и председник Савета за безбедност саобраћаја Чедомир Ракић, био је мишљења да тачка треба да се усвоји, а да се о евентуалним недостацима и променама расправља на наредним седницама, јер је, како је истакао, саобраћај жива материја, па се и неки делови у одлуци могу мењати. Он је изразио задовољство што је око ове тачке вођена конструктивна расправа и напоменуо одборницима да је Савет за безбедност саобраћаја на путевима наше општине отворен за сваки нови предлог. У наставку, одборници су усвојили Предлог одлуке о утврђивању економске цене програма и васпитања у ПУ „Лане”, измене одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе као и измене и допуне одлуке о социјалној заштити у алексиначкој општини.

SO Aleksinac
Као што се и очекивало, највише времена на јучерашњој седници утрошено је на тачке које су се тицале програма рада и финансијских планова два комунална предузећа, Предузећа за путеве и овдашњих установа чији је оснивач локална скупштина.

Највећи проблем у Јавном комуналном предузећу „Комуналне услуге”, како је рекао директор Будимир Марковић, представља недовољан број радника и немогућност запошљавања нових. То ће, како је он рекао, угрозити рад појединих служби. Због повећаног обима посла, а малог броја радника, у овом предузећу су били принуђени да уведу и радне суботе. Говорећи о финансијском плану за наредну годину, Марковић је навео да су планирани приходи 160, а расходи 150 милиона динара, тако да се рачуна на добит од 10 милиона динара. Негирајући тврдње да су плате у „Комуналним услугама” велике, директор овог предузећа је рекао да је 60 одсто радника испод минималне цене рада. Одборник Иван Димић је упитао како ово предузеће очекује већу добит поред ниских цена услуга и зашто је у програму за следећу годину наведено одржавање уличне расвете, када ће тај посао бити поверен неком другом.

Што се „Водовода и канализације” тиче, директор Драгиша Симић упознао је скупштину да се не очекују нове инвестиције у 2018. години већ да ће бити настављене оне из претходних година, а које се финансирају кредитом КФВ банке.

Одборник Димић је имао и низ примедби на предложене Програме рада установа, осим Центра за културу и уметност чије је активности похвалио и заложио се да ова установа добије средства за реновирања подрумских просторија. По њему, неке установе би, како је више пута нагласио, требало угасити. Посебно је апострофирао ОТИС и „Tеатар 91”. Више пута током седнице, тражио je и одговор на питање „због чега се гаси Завичајни музеј”. Већином гласова, Програми библиотеке „Вук Караџић”, ОТИС-а, „Театра 91”, Установе за одмор и рекреацију деце „Липовац” и Центра за културу су прихваћени.

На овој седници је усвојена и одлука по којој ће накнада одборницима износити 4000 динара по заседању, а члановима Општинског већа који присуствују седницама скупштине, упола мање.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − seven =