Prasici

Prasad pojeftinila

Na osnovu cene stoke po kojoj se trgovalo juče na pijaci u Kormanu, prasad je pojeftinila. Kilogram žive mere prasadi se kreće oko 250 dinara, što je nešto niže od 280 dinara, kolika im je bila cena pre nedelju dana. Inače, oko Božića stočari su za kilogram prasadi dobijali i preko 300 dinara. Na ovoj pijaci kilogram žive mere tovljenika juče je iznosio 160 dinara, a svinje su se prodavale po 120 dinara.

Kilogram očišćene prasetine u mesarama se kreće oko 420 dinara. Računica pokazuje da odlazak na pijacu ne pravi veliku uštedu, ali nije ni štetno jer, osim što kupite proizvod od poznatog kupca, dobijete svežu, mlađu i nesmrznutu robu. Prase od 20 kilograma vredi 5.000 dinara, a po tvrdnji dobrih poznavalaca prilika, kada se sredi za pečenje obično ostane 14 do 15 kilograma. Ako bi 14 kilograma očišćene prasetine kupili u prodavnici cena bi iznosila oko 5.900 dinara.

Korman je, pored Tešice, jedna od dve najznačajnije stočne pijace u našoj opštini i zbog blizine naselja kruševačke i ražanjske opštine cena stoke je na njoj ponekad, zbog potražnje, različita od tešičke tržnice.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

12 − 8 =