Pešačka zona zavisi od države?

Kako će se ubuduće regulisati vodosnabdevanje u selima, da li će lokalna samouprava nastaviti svoj plan uređenja pešačke zone i koja će biti najniža tarifa za prinudne upravnike, bila su neka od pitanja otvorenih na jučerašnjoj sednici aleksinačkog parlamenta, održanoj nakon skoro tri meseca.

Lokalni vodovodi 

Odbornici Seoski vodovodi ubuduće će morati da imaju nadležno lice, koje će osim održavanja, biti zaduženo i za kontrolu ispravnosti vode izvan centralnog sistema. Ovo je konačna odluka, koju su nakon većnika, podržali i aleksinački odbornici. Novi način upravljanja seoskim vodovodima, kako je saopšteno, donet je radi usklađivanja sa zakonskim rešenjima, a i da bi se jasno definisala nadležnost, jer republička inspekcija trenutno kao odgovornu za seoske vodovode prepoznaje lokalnu samoupravu. Rešenje podrazumeva i da upravnici seoskih vodovoda, bilo da je reč o udruženjima ili mesnim zajednicama, ne moraju nužno sarađivati sa opštinskim „Vodovodom i kanalizacijom”, već sami odlučuju sa kojom će firmom sklopiti ugovor. To znači da će i seoska domaćinstva koja ne dobijaju vodu iz „Bresja” ubuduće plaćati određenu nadoknadu za održavanje lokalnih vodovoda, ali i da će kvalitet vode za piće u selima biti redovno kontrolisan.

Glavna ulica pod znakom pitanja

Odbornici Ukoliko opština Aleksinac ne dobije finansijsku podršku države, plan rekonstrukcije glavne gradske ulice neće biti realizovan, rekao je, između ostalog predsednik opštine Nenad Stanković na jučerašnjem zasedanju, govoreći o aktivnostima između dve sednice.

‒ Pošto je završen konkurs ministarstva privrede mi smo kao lokalna samouprava konkurisali sa projektom uređenja glavne ulice. Projektantska cena rekonstrukcije je 142 miliona dinara. Očekujemo da na ovom konkursu dobijemo polovinu potrebnih sredstava od resornog ministarstva. Ukoliko nam ne odobre sredstva na ovom konkursu, šanse da sve to radimo sopstvenim sredstvima su male, ali ako dobijemo sedamdesetak miliona od države mi ćemo pristupiti realizaciji ovog projekta – rekao je Stanković.

Prvi čovek Aleksinca dodao je i da se u narednih par nedelja očekuje početak izgradnje novog mosta na Žitkovačkoj bari jer je, kako je rekao, Vlada donela odluku o proglašenju hitnosti ove investicije.

Cena prinudnog upravnika 

Odbornici Odbornici su usvojili i odluku da u slučaju postavljanja prinudnog upravnika zgrade vlasnici stanova izdvajaju najmanje oko 160, a najviše oko 225 dinara. Tačnije, ukoliko zgrada ima do osam posebnih delova usluge upravnika koštaće 162,09 dinara mesečno, za one od osam do 30 delova 194,51, dok će najviše plaćati stanovnici zgrada sa preko 30 posebnih delova, odnosno 226,93 dinara mesečno. Upravljanje garažama podrazumeva posebna izdvajanja, koja iznose od tridesetak do nešto više od 60 dinara. Pored ostalog, u sklopu ove odluke usvojena je i cena tekućeg održavanja zgrada koja će iznositi od 243,14 dinara za zgrade bez lifta do 316,08 dinara za zgrade sa liftom.

Na jučerašnjoj sednici prihvaćen je i predlog da se građani ubuduće putem ankete izjašnjavaju o kvalitetu komunalnih usluga. Opozicioni odbornici izrazili su sumnju u pouzdanost ove metode zbog eventualnih zloupotreba anketara. Odbornici

Odbornici su juče usvojili i odluke o javnoj rasveti, opštinskim i nekategorisanim putevima i ulicama na teritoriji opštine, kao i zoohigijeni. Podržano je i rešenje o dodeli opštinskih priznanja, tačnije zvanja počasnog građanina, novčanih nagrada i pohvala za ovu godinu.

U sklopu početnog dela sednice, odbornici Skupštine opštine Aleksinac minutom ćutanja odali su poštu nedavno preminulom kolegi odborniku Miodragu Rakiću.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five + 11 =