Pirke

Одлазак човека који је припадао свим генерацијама

У суботу је у 69. години изненада преминуо Слободан Митић Пирке, један од најбољих фудбалера Напретка из Алексинца, човек који је за себе говорио да није имао своју (фудбалску) генерацију већ је припадао свим генерацијама. Сахрањен је данас на Старом гробљу у Алексинцу у присуству чланова породице, родбине и пријатеља.

Дрес са Напретковим знаком први пут је обукао са 14 година, октобра 1962, на утакмици у Нишу против Синђелића. Алексинчани су тада славили са 1:0, стрелац је био Миодраг Лакић Шара уз Пиркетову асистенцију. На тој утакмици тренер је био Ђорђе Јанковић, звани Ђока Фуга, један од оснивача клуба. У екипи су били велики играчи: Рцко Кнежевић, Мића Фотограф, Шара Лакић, браћа Стипсић, Домча Живић, Радоица, Панча, Бибац… На наредној утакмици у Димитровграду, Пирке је из соло продора постигао два гола и тако изборио место стандардног првотимца.

Пиркетов несвакидашњи таленат и одличне игре запазио је и менаџер београдске Црвене звезде Божидар Мамула.Године 1965. Пирке је отишао у Београд и играо за младе, омладинце и први тим (два пута) „црвено-белих“. У престоници је остао наредне три године и завршио средњу економску школу. Међутим, одбио је да иде на „каљење“ у Нови Сад или Вождовачки, па се вратио у Алексинац.

Опет је играо за клуб у коме је поникао. У то време боје Напретка бранили су прави мајстори фудбала: Мића Труба, Мерони, БанеПеливан, Фајко, Драган Спаваљка, Градица Ивовић, Мика Камбер, Дуда Васић, Тарзан, Зоран Петровић, Буби Пауновић, Драгољуб Стојановић, Нарцис… Била је то још једна Пиркетова генерација која је постигла огроман успех: са Вучјем је играла 3:3 и пласирала се у виши ранг.

napredak

Седамдесетих година минулог века у клуб је стигао Војкан Јовановић, геометар. Предвођени овим изузетним стручњаком, Алексинчани су без по муке побеђивали нишки Раднички, Крушевац, Вардар, Бор … Била је то још једна Пиркетова генерација: Брачун, Муса, Влада, Милутиновић, Гогић, Пирц, Радуловић, Тасић, Тодоровић, Земљак, Света Николић, Света Симоновић… Тих година сазрели су неки нови клинци који су врло брзо постали првотимци: Војкан Милетић, Вића, Мита Живановић, Миодраг Јонић, Тасић, Банана, Кајла… Била је то још једна од најуспешнијих генерација, али и још једна Пиркетова генерација!

Године 1972. Слободан Митић је играо за Озрен из Сокобање који се тада такмичио у Српској лиги. У монографији овог клуба богате и дуге традиције, Митић је проглашен за најбољег играча ван Сокобање.

Митић је био и капитен селекције источне Србије која је учествовала на турнирима чији су победници играли са репрезентацијом Македоније. На једном од тих турнира Пирке је проглашен најбољим играчем.

За ФК Напредак одиграо је преко 500 утакмица и постигао више од 200 голова. Више година носио је капитенску траку, а од 1984. године у неколико наврата радио је у клубу као тренер прве екипе и млађих селекција.

(У изради текстa коришћени су подаци и фотографије из књиге “Век фудбала у Алексинцу – Напредак“ Зорана Стевановића)

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + 16 =