Belmužijada

За викенд 13. „Белмужијада”

Све је спремно за почетак традиционалне манифестације у Сврљигу. У ишчекивању 13. „Белмужијаде”, која ће се ове године одржати 3, 4. и 5. августа на спортском полигону Пастириште, разговарали смо са Милијом Милетићем, једним од покретача ове манифестације.

Belmužijada ‒ Прва ‘Белмужијада’ одржана је 2006. године. Циљ је био да се чује за Сврљиг, за његов сир, јагње, за његов белмуж! Желели смо да то буде подршка нашој пољопривреди, нашим квалитетним пољопривредним производима, сврљишком сиру, јагњетини, специјалитетима овог краја. Да буде промоција туризма, оживљавање старих заборављених спортова (бацање камена с рамена, надвлачење конопца, скок удаљ). Да домаћице из наших месних заједница праве своје производе на лицу места и продају их. Да током сва три дана можете дегустирати и купити ово јело са чаробним укусом у Сврљигу. Да изаберемо најлепшу пастирицу ‒ каже Милија, који је заједно са сада актуелном преседницом општине Сврљиг, Јеленом Трифуновић, међу покретачима манифестације, и додаје:

Belmužijada

Могу с поносом рећи да смо ми, који смо покренули ‘Белмжијаду’, остварили свој циљ. Промовисали смо наше село, наш крај, лепоте наших обичаја, ношње, наша квалитетна јела и у суштини, сваке године смо надограђивали нечим новим ову привредно-туристичку и културну манифестацију. Ево сада имамо и Сајам намештаја и Сајам текстила. Промоција наших производа је и даље у првом плану. Подсећам да кроз Сврљиг за три дана прође преко сто двадесет хиљада људи. После лесковачке ‘Роштиљијаде’, ‘Белмужијада’ је друга манифестација на југу Србије и то је за поштовање. Наша манифестација је доказала да смо потребни Србији. Тада нам дођу они који су отишли из родног краја, али дођу и они који понесу најлепше утиске са дружења на манифестацији. Дајемо им могућност да обиђу наше манастире, нашу Стару планину… 

Промоција Белмужијаде у Нишу, 31. 6.
« од 8 »

Тако о „Белмужијади” поносно и узбуђено, као и далеке 2006. године, говори некадашњи председник Општине Сврљиг, а сада народни посланик Милија Милетић, који традиционално у народној ношњи дели награде најуспешнијим такмичарима. Централни догађај манифестације је такмичење у припремању белмужа. Програм „Белмужијаде” чине и пратеће манифестације као што су избор најлепше пастирице, домаћа радиност, стара сврљишка јела, пастирске игре и културни програм… Покровитељ манифестације је Општина Сврљиг, а организатор је Центар за туризам, културу и спорт Општине Сврљиг.

Програм: 

Belmužijada Петак, 3. август 

16:00 – Пастирски вишебој (прво полуфинале)
18:00 – Такмичење у справљању белмужа (прва полуфинална група)
18:00 – Избор најбољих домаћих јела (слатке и слане пите)
18:00 – Избор најлепше пастирице (девојчице до 9 година)
19:00 – Сабор гајдаша балканских земаља
22:00Љуба Лукић и Магија бенд (Концерт)

Субота, 4. август 

16:00 – Пастирски вишебој (друго полуфинале)
18:00 – Такмичење у справљању белмужа (друга полуфинална група)
18:00 – Bench press classic (базен)
18:00 – Избор најбољих домаћих јела (домаћи колачи)
18:00 – Избор најлепше пастирице (девојчице од 10 до 14 година)
19:45 – Забавни програм
22:00Сања Илић и Балканика (Концерт)

Недеља, 5. август

16:00 – Пастирски вишебој (финале)
18:15 – Такмичење у справљању белмужа (финале)
18:20 – Избор најбољих домаћих јела (слана пецива)
19:00 – Избор најлепше пастирице и најлепшег пастира
19:45 – Забавни програм
21:15 – Проглашење победника (додела награда)
22:00Лепа Брена (Концерт)

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 1 =