eko patrola

Еколошки проблеми: запуштене јавне површине „никоме не сметају”

Еколошки проблеми у Србији у наредном периоду биће све израженији. Средње и старије генерације са сетом се сећају својих дечачких купања и боравка у чистим рекама и потоцима. Сада ту незагађену оазу мира и водене лепоте могу да виде у неким планинским рејонима наше земље или у Словенији и у појединим земљама Западне Европе, односно када оду у иностранство.

Не само да отпад одлажемо у реку и поред ње, већ не водимо рачуна ни о јавним поршинама. Скоро у свим нашим насељима влада одређена запуштеност и еколошка небрига.

      eko patrola

Наша екипа је забележила неуређене јавне површине у Гредетину, поред дома културе и поред водопропуста код здравствене амбуланте и основне школе. Овако ружна слика умањује значај добро постављене сигнализације у центру овог насеља, јер због растиња пешаци морају да иду коловозом, па заштитна ограда у овом случају више угрожава него што помаже саобраћају. Додатан проблем је што у овој високој трави постоје разне врсте биљака, па највероватније и оне које изазивају алергијску реакцију.

По нашем добром обичају увек ћемо тражити кривце у неком другом, па ћемо се питати да ли су за оваква стања одговорне власти, месна заједница или житељи тог насеља. Уместо таквих питања, боље да схватимо да је дужност свих нас, од грађана до државних органа да водимо рачуна о изгледу наше животне средине. Што пре прионемо на посао мање ће бити повода за овакве фотографије, а све више за оне које се могу забележити у руралним пределима Словеније, где је наша екипа недавно боравила.

       eko patrola

Да се може побољшати наша еколошка ситуација, показују чињенице да у насељима где има организованог прикупљања смећа, све је мање дивљих депонија.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + 12 =