Maska

Zbog korone nestale maske iz aleksinačkih apoteka

U drugoj polovini ove sedmice zaštitne maske, bilo da su za jednokratnu ili višekratnu upotrebu, roba su koja se teško nalazila na tržištu u Aleksincu. Prema našim istraživanjima, „Dan D” je bio u utorak kada su se masovno u ovdašnjim apotekama kupovale maske. Juče i danas smo u više aleksinačkih apoteka bezuspešno pokušavali da kupimo bilo kakvu masku, dobijajući objašnjenje da su sve rasprodate prethodnih dana, a da se nove količine očekuju od ponedeljka.

Cena se kretala od 10 dinara do 140 dinara, za takozvane nano maske. Interesantno je da su među kupcima, koji su pazarili više desetina komada nano maski, bili i naši sugrađani koji su porudžbinu dobili od svojih rođaka iz Beograda. Prema pričama apotekara, bilo je i potencijalnih kupaca sa „beogradskim naglaskom” koji su na odgovor da nema maski sa čuđenjem izgovarali „ju, pa zar i kod vas nema”.

Pošto su na ulicama grada retki prolaznici sa maskama, očito da ih Aleksinčani drže u kućnim rezervama, a i da je značajan broj isporučen van grada. Dovitljivi su se dosetili, pa su te maske za jednokratnu upotrebu potražili u poljoprivrednim apotekama, te se stiče utisak da su oni trgovci koji nisu podigli redovno cenu rasprodali svoje zalihe. U pojedinim poljoprivrednim prodavnicama se mogu naći zaštitne maske, ali po ceni od 100 dinara što je višestruko iznad redovne cene, pre ove pomame za maskama.

Od jutros je naša istraživačka ekipa, imala prilike da kupi maske i u aleksinačkim gvožđarama, gde su one za jednokratnu upotrebu koštale oko 20 dinara, a „prave” maske sa jednim ili dva promenljiva filtera koštale su od 250 do 350 dinara. Očito da se u ovim prodavnicama još nisu „dosetili” da roba koja je tražena može naglo i da poskupi.

Maska

Da je ovakva pomama za maskama nepotrebna i besmislena, ukazuju i mišljenja ljudi iz struke. „Svrha maske je da zaštiti druge ljude od vas, a ne vas od tih koji su inficirani”, smatra pulmolog Branimir Nestorović.

Sličnog mišljenja je i naš epidemiolog i direktor Doma zdravlja u Aleksincu Rodoljub Živadinović, koji kaže da bi maska bila eventualno efikasna mora da prijanja uz lice, a slike koje vidimo u pojedinim zemljama u Aziji, pre svega Japanu, predstavljaju deo njihove kulture, da kada je neko bolestan nosi masku da bi zaštitio druge.

U Aleksincu za sada nije prijavljena nijedna sumnja na korona virus, a poznavaoci prilika kažu da je teško razlikovati simptome od običnog gripa i da je glavna indikacija nedavni boravak osobe u zaraženom području. U tom slučaju tim Instituta za javno zdravlje iz Niša uzima uzorak krvi i šalje na analizu u referentnu laboratoriju.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 − three =