Maska

Због короне нестале маске из алексиначких апотека

У другој половини ове седмице заштитне маске, било да су за једнократну или вишекратну употребу, роба су која се тешко налазила на тржишту у Алексинцу. Према нашим истраживањима, „Дан Д” је био у уторак када су се масовно у овдашњим апотекама куповале маске. Јуче и данас смо у више алексиначких апотека безуспешно покушавали да купимо било какву маску, добијајући објашњење да су све распродате претходних дана, а да се нове количине очекују од понедељка.

Цена се кретала од 10 динара до 140 динара, за такозване нано маске. Интересантно je да су међу купцима, који су пазарили више десетина комада нано маски, били и наши суграђани који су поруџбину добили од својих рођака из Београда. Према причама апотекара, било је и потенцијалних купаца са „београдским нагласком” који су на одговор да нема маски са чуђењем изговарали „ју, па зар и код вас нема”.

Пошто су на улицама града ретки пролазници са маскама, очито да их Алексинчани држе у кућним резервама, а и да је значајан број испоручен ван града. Довитљиви су се досетили, па су те маске за једнократну употребу потражили у пољопривредним апотекама, те се стиче утисак да су они трговци који нису подигли редовно цену распродали своје залихе. У појединим пољопривредним продавницама се могу наћи заштитне маске, али по цени од 100 динара што је вишеструко изнад редовне цене, пре ове помаме за маскама.

Од јутрос је наша истраживачка екипа, имала прилике да купи маске и у алексиначким гвожђарама, где су оне за једнократну употребу коштале око 20 динара, а „праве” маске са једним или два променљива филтера коштале су од 250 до 350 динара. Очито да се у овим продавницама још нису „досетили” да роба која је тражена може нагло и да поскупи.

Maska

Да је оваква помама за маскама непотребна и бесмислена, указују и мишљења људи из струке. „Сврха маске је да заштити друге људе од вас, а не вас од тих који су инфицирани”, сматра пулмолог Бранимир Несторовић.

Сличног мишљења је и наш епидемиолог и директор Дома здравља у Алексинцу Родољуб Живадиновић, који каже да би маска била евентуално ефикасна мора да пријања уз лице, а слике које видимо у појединим земљама у Азији, пре свега Јапану, представљају део њихове културе, да када је неко болестан носи маску да би заштитио друге.

У Алексинцу за сада није пријављена ниједна сумња на корона вирус, а познаваоци прилика кажу да је тешко разликовати симптоме од обичног грипа и да је главна индикација недавни боравак особе у зараженом подручју. У том случају тим Института за јавно здравље из Ниша узима узорак крви и шаље на анализу у референтну лабораторију.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 7 =