Za Dan opštine Ražanj najavljene nove investicije

Svečanom sednicom i dodelom priznanja najzaslužnijima juče je obeležen Dan opštine Ražanj. Plaketa, najviše priznanje ove lokalne samouprave, dodeljena je Nikoli Mihajloviću iz Beograda, predsedniku Zadružnog saveza Srbije, za doprinos u razvoju zadruga na području opštine Ražanj. Za doprinos u razvoju opštine Ražanj zahvalnice su dodeljene Vesni Marković, zameniku Državnog prvobranioca odeljenja u Nišu, Darku Periću, voćaru iz Mađera i Siniši Nikoliću, zaposlenom u Javnom preduzeću „Putevi Ražanjˮ. Novčane nagrade dodeljene su učenicima generacije Jeleni Tomić i Nikoli Stamboliću.

Pre toga, na spomenik palim borcima u centru Ražanja položeno je cveće i odata počast stradalim ratnicima. Predsednik opštine Ražanj Dobrica Stojković je napomenuo da je spomenik obeležje svim stradalim u oslobodilačkim ratovima, iako je praznik opštine obeležen 13. oktobra, dan kada je 1944. godine ovaj kraj oslobođen u Drugom svetskom ratu.

Govoreći na svečanoj sednici, predsednik Stojković je istakao jedinstvo u opštinskom parlamentu, kao i uštede nastale pošto niko od odbornika pa do članova komisija i funkcionera ne uzima dnevnice. On je još jednom ukazao na zdrav budžet, bez dugovanja i kreditnih zaduženja.

‒ Takva je slična priča i u javnim preduzećima. Javna preduzeća „Putevi Ražanjˮ i „Komunalacˮ rade poverene poslove za opštinu u oblasti putne, elektro i komunalne infrastrukture. I oni to rade, siguran sam, tri puta bolje i tri puta jeftinije nego što bi to radilo neko treće lice. Ako pogledate uštede samo po ova dva osnova, one se zbilja mere ozbiljnim ciframa ‒ napomenuo je prvi čovek opštine Ražanj i dodao da je u ovoj godini za infrastrukturu izdvojeno 60 miliona dinara.

Ova sredstva su utrošena za zamenu ulične rasvete, prve faze zamene starih dotrajalih sijalica novim modernim led osvetljenjem, za osnovno obrazovanje izdvojeno je oko 40 miliona, 20 miliona za potrebe zdravstva, za sport i kulturu oko 10, za socijalna davanja pet miliona.

‒ Red je da spomenem i činjenicu da su radnici Opštinske uprave nosioci ovakvih aktivnosti i tu morate imati dobre stručne i osposobljene ljude koji su spremni da prave dobre projekte i da blagovremeno reaguju. Navešću, recimo, podatak da smo od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima obezbedili 240 miliona za rekonstrukciju glavnog cevovoda od izvorišta Bračin preko sekundarne mreže u Ražnju, pa do krajnjih korisnika – nastavio je Stojković.

Stojković je kazao da već godinama unazad pripremamaju projekte i sigurni su da će jednog trenutka svaki od tih projekata naći svoju namenu.

‒ Jedan od njih je pronašao ove godine, a to je projekat izgradnje kanalizacionih mreža u seoskim sredinama. Za tri najveća sela, odnosno mesne zajednice, posle Ražanja, za Skoricu, Smilovac i Vitoševac izdvojiće 235 miliona dinara za izgradnju kanalizacije. To je posao u koji sada vrlo brzo ulazimo. On će verovatno početkom naredne godine, bar prema rečima predsednika države, početi da se realizuje ‒ objasnio je Stojković.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 1 =